Program 2022. február 5. 12:00

Férfi zarándoklatok indulnak minden hónapban

Férfi zarándoklatok indulnak minden hónapban
Minden hónap első péntekjén férfi zarándoklatra várják az érdeklődőket. A séta a Sarlós Boldogasszony Templom (Ótemplom) elől indul és a Petőfiszállás-Pálosszentkúti Kegyhelyig tart.

Borítókép: illusztráció
Fotó: Papp Tibor, 
Nyíregyházi egyházmegye


Juhász Miklós szervező és állandó résztvevő elmondta, hogy körülbelül 20 éve indították el pálos szerzetesek a férfiak zarándoklatát. Eleinte jellemzően templomokban hirdették, szélesebb körben akkor értesültek róla az emberek, amikor a Facebookon is olvasható volt a felhívás az eseményre.

Idén is folytatják ezt a hagyományt, ahová keresztény katolikus férfiakat invitálnak. Miklós elmondása szerint egyszer egy hónapban direkt kiszakítja magát abból a hétköznapi taposómalomból, amiben létezik. Úgy véli, hogy magunkra engedjük az ingereket, ami már olyan sok és annyira gyorsan érkeznek, hogy túl sok lehet az emberi agynak. Havonta egyszer bő három órára nem a felpörgött világon van a fókusz, sokkal inkább a beszélgetésen, az elmélkedésen, az imádságon, az ismeretek bővítésén – meséli.

Az út során van közös imádság, van csendes félóra és javarészt tartalmas beszélgetések. Petőfiszállás-Pálosszentkúton vacsora követi a megérkezést, majd minden út után kilenc órakor misén vesznek részt a zarándokok a kegyhelyen. Az út során természetesen számos látnivaló akad: gyönyörű naplementék és holdkelték is hozzátartoznak. Hozzátette: volt olyan is természetesen, amikor az időjárás annyira nem volt kegyes a zarándokokhoz és előfordult, hogy a szakállra fagyott az eső, mire célhoz értek. 

A távolság vállalható és egyáltalán nem megterhelő. Nagyjából 13,5 kilométer a hossza, amit ha havonta teljesít az ember, akkor igazán kellemes programmá válhat. Rendszerességében és egyszerűségében rejlik a lényege.

Juhász Miklós elmondta, hogy voltak és vannak is más városokból is zarándokok, a létszám hónapról –hónapra változik. A kis létszám egyáltalán nem hátrány – tette hozzá. A havonta meghirdetett eseményeket láthatják a Kiskunfélegyházi Zarándokok Facebook-csoportban, az indulás minden hónap első péntekjén, 17 órakor van. Gyülekező az Ótemplom előtt.

Z. A.
      

Kövessen minket a Facebookon is!