Kultúra 2022. február 10. 14:00 Forrás: MTI

A Fehérlófia című magyar népmesét viszi színre a kecskeméti bábszínház

A Fehérlófia című magyar népmesét viszi színre a kecskeméti bábszínház
Magyar népmesemotívumok és kortárs bábszínházi formák találkoznak a kecskeméti Ciróka Bábszínház új darabjában, a Fehérlófia című előadásban – mondta el az MTI-nek az intézmény igazgatója.

Borítókép: Nemzeti Köznevelési Portál

Kiszely Ágnes elmondta: továbbra is kiemelt szempont a Ciróka Bábszínház repertoárjának kialakításában, hogy az előadásokon keresztül megismertessék a gyerekekkel a magyar mondavilágot és annak szimbólumait. Mint kiemelte, a Fehérlófia az egyik legősibb elemeket mutató tündérmese, illetve varázsmese: a ló anyától emberfeletti erővel születő főhőse egy igazi táltos, erős ellenfelekkel találkozik, de legyőzi valamennyit. Hozzátette, hogy egy nagyon izgalmas látványvilággal, rendezői koncepcióval viszik színre a magyar népmesekincs egyik legszebb történetét.

Lendváczky Zoltán bábszínész egyedül játssza el a mesét. Narrátorként egyedül mozgatja valamennyi bábot, egyedül kelti életre a különböző karaktereket – mondta az igazgató, megjegyezve, hogy egy színész számára komoly kihívás, amikor egy személyben kell végigvinnie egy produkciót, talán ilyenkor tudja a legsokoldalúbban megmutatni önmagát. Eddig többnyire karakterszerepeket játszott, így először fog ennyi bábot mozgatva egyedül állni a színpadon. A produkcióban – amelynek díszlet- és bábtervezője Grosschmid Erik, zeneszerzője pedig Rozs Tamás és Kiss Dávid – egymásra épülnek az ősi és a modern elemek. Ez nemcsak a bábok és a díszlet esztétikájában mutatkozik meg, hanem a zenében is, ahol hagyományos hangszerek találkoznak a kortárs zenei megszólalással.

Veres András rendező szerint a rendkívül sokrétegű, cselekményes történet "felveszi a versenyt a mai szuperhősös mesékkel is, természetesen tiszteletben tartva a magyar népi hiedelemvilágot és mesemotívumokat". A főszereplő térben, időben és jellemfejlődésben is hatalmas utat jár be. Minden próbatétel egy újabb szintre viszi Fehérlófiát. A hős szó gyakran visszatér az előadásban, tudatosítva a nézőkben, hogy egy hős születésének lehetnek szemtanúi. Ez talán a legerősebb üzenete az előadásnak.

Az előadást kisiskolásoknak készítik, és szeretnének minél több helyre eljutni vele, kiemelten kezelve az olyan kistelepüléseket, ahonnan a gyerekek nem jutnak el bábszínházba – tette hozzá Kiszely Ágnes.
             

Kövessen minket a Facebookon is!