Sport 2022. február 5. 15:00

Olimpiai bronzérmes a magyar vegyesváltó

Olimpiai bronzérmes a magyar vegyesváltó
Bronzérmet szerzett a magyar vegyesváltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók első versenynapján a pekingi téli olimpián. Hosszas videózás döntött a harmadik hely sorsáról.

Borítókép: Getty Images

A most debütáló versenyszám első körében a magyarok közül Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor lépett jégre. A magyar egység saját futamát megnyerve jutott a legjobb nyolc közé. Nagy meglepetésre a negyeddöntőben búcsúzott Dél-Korea csapata – írta a sport365.hu.

Bánhidi Ákosék úgy döntötték az elődöntőben kihasználják a csere lehetőségüket, így a második körre Krueger-John Henry helyett Liu Shaoang érkezett. Az elődöntőben a hollandok egyik versenyzője kicsúszott, így az első futamból a kanadaiak és az olaszok jutottak a fináléba. A második futamban a magyaroknak a kínai, az orosz és az amerikai egységgel kellett összemérni a tudásukat. Jászapáti Petra jól kezdett és első helyen váltotta Kónya Zsófiát. A második váltásnál már az amerikaiak voltak elől, de Liu Shaoang sokat faragott a hátrányból és testvérét már elsőként indíthatta.


Fotó: MTI – Kovács Tamás

A futam közepén az oroszok kicsúsztak, a magyarok azonban szépen tartották magukat, négy körrel a vége előtt második helyen álltak. Liu Shaolin az utolsó körben megelőzte az amerikai váltó befutó emberét, így a magyar egység a második futamát is megnyerve jutott a döntőbe.

A feszített tempót némileg megtörte, hogy a mieink futamát követően a birók hosszasan videóztak. Az ítéletet követően alakult ki a döntő mezőnye, mivel az orosz és az amerikai csapatot utólag kizárták, így a döntőbe a magyarok mellett a kínaiak, az olaszok és a kanadaiak jutottak be.

A döntőre a magyar csapat nem változtatott a felállásán, az elődöntőben szereplő korcsolyázóink léptek jégre. A döntő rajtját követően rögtön egy hármas ütközés következett, ami miatt visszafújták a rajtot. A második elstartolásnál Jászapáti Petra óvatosabban kezdett és negyedik helyen adta át a váltást Kónya Zsófiának. Liu Shaoang könnyed krocsolyázással javított egy helyet, és Kónyát a második helyre lökte be.

A remek váltás után azonban a mieink összeakadtak a kanadaiakkal, így csak a negyedik helyen értünk célba, míg az aranyérmet Kína nyerte rendkívül kiélezett befutóban. Ezt követően hosszas videózás következett, melyben a kanadai-magyar ütközést vizsgálták. A bírók hosszas vizsgálódás után kizárták a kanadaiakat, így a magyar váltó bronzérmet szerzett Pekingben.
                

Kövessen minket a Facebookon is!