Helyi hírek 2022. február 6. 12:00

Titkok a levéltárból – Társasházak – Kilián György utca

Titkok a levéltárból – Társasházak – Kilián György utca
A városban az 1950-es, ’60-as években mutatkozó hatalmas lakáshiány enyhítésére az OTP saját beruházásban kezdett házépítésbe. A Városi Tanács már 1966 nyarán vállalta, hogy a Kilián György utca (ma Deák Ferenc utca) elején építendő társasházak előkészületeként elvégzi a szükséges területek kisajátítását, valamint közművesítését. Az OTP 1967 végén kapott építési engedélyt, de a munkálatok csak 1969-ben kezdődhettek meg. A tereprendezés részeként tíz darab törpeakácfát kellett kivágni a területen.

A kivitelezésre fővállalkozóként a helyi építőipari szövetkezet szerződött le, a Bács-Kiskun Megyei Állami Építőipari Vállalattal együttműködve. Az új típusú kooperáció keretében a főfalazat nagyblokkos kivitelezését és az alapozást, valamint a betonelemek összerakását a megyei építőipari vállalat végezte, a többi kőműves, szak- és szerelőipari munkákat pedig a helyi szövetkezet. Az OTP 120 ezer forintban maximalizálta a lakások megvásárlásához folyósítható kölcsön összegét.

1970 végére elkészült a „B” és „C” jelű épülettömb, ezzel 42 lakást tudtak átadni a tulajdonosoknak. A Kossuth utcához legközelebbi, „A” jelű épület 11 lakását 1971 tavaszán fejezték be, a műszaki átvétel után április 29-én adták birtokba őket. Az építkezés befejezését korábbra tervezték, de az anyagellátási nehézségek kisebb-nagyobb csúszásokat okoztak. A munkálatokat a szomszéd házak lakóinak panaszai is hátráltatták, amelyek szerint épületeik megrongálódtak, megrepedtek a társasházak alapozási munkálatai következtében.

Az OTP típusterv helyszínre adaptálásával készítette az egy- illetve kétszobás lakásokat magában foglaló, négyszintes épületegyüttest. Az A-B-C jelű épületek 5 méteres eltolással csatlakoznak egymáshoz. Az „A” jelű épület egyszekciós, a másik kettő azonban két lépcsőházból áll. Az 53 lakásban összesen 100 szoba található, minden lakáshoz készült saját pincerekesz, lépcsőházanként szárító helyiség, valamint babakocsi- és szeméttároló is. Az épülettömb több mint 11 millió forintos költséggel készült el.

Ónodi Márta
         

Kövessen minket a Facebookon is!