Helyi hírek 2014. november 1. 08:00

Szerteágazó funkció, egy építészeti egység

Szerteágazó funkció, egy építészeti egység
Marosi Miklós nevéhez kötődik a Bács-Kiskun Megyei Kórház nemrégiben lezárult, 11,5 milliárdos beruházásának tervezése. A Széchenyi és Ybl díjas építésztervezőt többek között arról kérdeztük, hogyan sikerült megoldani, hogy a régi és az új tömbben elhelyezett funkciók egy egységként tudjanak a mindennapokban működni.



– Az átköltöző osztályok egy tömbösített, részben alápincézett, földszint plusz négyemeletes épületben kaptak helyet. Az első emelet magasságában létesült az új központi előcsarnok, ahonnan a kórházkomplexum minden épülete fedett-zárt útvonalon elérhető. Ide a főporta közeléből induló acél-üveg szerkezetű új építményben elhelyezett mozgójárda segítségével lehet feljutni. A mozgássérültek a földszinten kialakított fogadótérből akadálymentesített felvonóval juthatnak az előcsarnokba.

– Az épület rendkívül imponáló, valóban a XXI. század modern remekét látjuk. Milyen módon tud a funkciójának is megfelelni?

– Az 1980 évben átadott kecskeméti megyei kórház tervezése is cégünkhöz a KÖZTI-hez fűződik, ezért kaptam az Ybl Díjat, így jól ismerem a kórház funkcióját és elvárásait. A tervezés során a projektben meghatározott igényeket kellett figyelembe venni, és azt a kor követelményeinek megfelelően megalkotni A projekt részeként nem csak az új épületet kellett megtervezni, hanem a rendelőintézet bővítését, a diagnosztika egy részének felújítását is. Biztosan állíthatom, hogy bármely európai állam is büszke lenne erre a létesítményre. Kívánom, hogy a betegek és dolgozók egyaránt megelégedéssel használják és működtessék a kórház egészét.

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!