Helyi hírek 2022. február 9. 13:00

Aktívan a négy fal között

Képgaléria
Aktívan a négy fal között
Fliszár Dóra aerobik- és személyi edző, valamint Tóth Katalin az kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda vezetője tartott érdekes előadást az otthoni testedzésről, és az egészséges étkezésről, február 8-án, a városi könyvtár Betűbölcsi programján. 

– A munkám során azt tapasztalom, hogy mindenki sportos életet szeretne élni, és a nők többsége a szülést követően a leggyorsabb idő alatt vissza szeretné nyerni az eredeti alakját, fittségét. Ebben a mértékletességre és a fokozatosságra szeretném felhívni a figyelmet. Kihangsúlyoznám, hogy a sportos élet nem egyenlő a mindennapi aktivitással. A várandósság és a szülés olyan erőteljes igénybevételt jelent a szervezetünk számára, amely akár maradandó elváltozást is okozhat testünkben. Például, a felszedett súlytöbblet, az erőteljes szülési folyamatok szétnyithatják a hasizmot. Ez természetesen megállítható és korrigálható folyamat, amennyiben tudomásunk van róla. Ebben az esetben fokozottan oda kell figyelnünk a mozgásformák megválasztására. Ezért javaslom, hogy a sport elkezdése előtt mindenki konzultáljon az orvosával, aki az alapos vizsgálatot követően ajánl mozgási alternatívákat.
A kisbabánkkal otthon töltött néhány hónap, vagy év az állandó rohanás időszaka, amikor percről percre be van osztva az időnk. A legtöbb anyuka ebben a korszakban kimerültségre, fáradtságra, valamint a szabadidő hiányára panaszkodik, ami miatt nem tud rendszeresen részt venni a sportfoglalkozásokon, vagy nem tud ellátogatni az edzőtermekbe. Erre az a megoldás, ha bevonjuk a babát is a játékos mozgásba. Például néhányszor helyes testtartással felemeljük, mászunk velük, együtt mókázunk. Próbáljuk meg kreativitással becsempészni mindennapjainkba a mozgást, és higgyük el, hogy ez rövidesen megtérül az egészségünket illetően – biztatta az anyatársakat Dóra.

A hallottakat Tóth Katalin azzal egészítette ki, hogy a rendszeres, egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele az energikus testnek. A gyerekek későbbi étkezési szokásait a felnőtteknél látott példák fogják meghatározni. Ha azt tapasztalják, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget eszünk, nekik is az lesz a megszokott, ami mellé néha belefér egy kis édesség is – nyugtatta meg a jelenlévőket a szakértő. Dóri üzenete, hogy az étel nem jutalom és az edzés nem büntetés. Próbáljuk meg életmódunka annak megfelelően kialakítani, hogy szerves része legyen az aktivitás, rendszeres testmozgás és a minőségi étkezés.

V. B

            

Kövessen minket a Facebookon is!