Helyi hírek 2022. február 9. 08:00

Móra Ferencre emlékeztünk február 8-án

Képgaléria
Móra Ferencre emlékeztünk február 8-án
Félegyháza szülöttére, a 88 éve elhunyt Móra Ferenc költőre, publicistára emlékeztek a városban február 8-án, délelőtt, a Daru utcai Móra-szobornál, majd, délután a Móra-téri szobornál helyezték el az emlékezés koszorúit a városvezetők, civilszervezetek és pártok.

Minden évben ezen a napon emlékezünk Móra Ferencről Kiskunfélegyházán. Emlékezünk és felidézzük életét, sokrétű munkásságát, szülővárosához kötődését. Arra is emlékezünk, hogy ez a földi életút 1934. február 8-án véget ért, de mi mégis arra szeretnénk emlékezni, hogy élt.

Móra Márton és felesége 1878-ban vette meg a Daru utcai házrészt, de csak 1880 nyarán tudtak beköltözni. 1896-ban a házat eladták és átköltöztek a Hunyadi utcába. Móra Ferenc, a család 8. gyermeke, a Daru utcai házban cseperedett fel. 1927-ben – Móra írói jubileumának 25. évfordulója alkalmából – díszpolgárrá választotta szülővárosa. 1955-ben dr. Mezősi Károly, a tanítóképző igazgatója, a múzeum vezetője Petőfi kutatásai után Móra Ferenc félegyházi gyerekkorát kezdte kutatni. A kutatás során rádöbbent, hogy Móra Ferenc szülei, születésekor még nem laktak a Daru utcában. Mezősi Károly felkutatta a szülőházat, amelyet a város később megvásárolt és visszaállíttatott az eredetihez hasonló állapotba. 1972. február 8-án, Móra Ferenc halálának az évfordulóján adták át a felújított szülőházat. Az avatóünnepségen jelen volt Móra Ferenc lánya, az akkor 69 éves Panka, és férje, Vészits Endre.

1979-ben, Móra Ferenc születésének 100. évfordulóján az emlékházban látható kiállítást dr. Fazekas István múzeumigazgató irányításával újították fel. 2021-ben az emlékház és a kiállítás is megújult. A terebélyes tölgyfa árnyékában található szülőházban megismerheti a látogató a Móra-család történetét, Móra Ferenc gyermek- és ifjúkorát, szülővárosához való kötődését. A ház pitvara és szabadkéményes konyhája a kenyérsütögető édesanyának, a műhely a szűcsmester édesapának állít emléket.

Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!