Helyi hírek 2022. február 10. 08:00

Télen is folyik a munka a szőlőkben

Télen is folyik a munka a szőlőkben
Eddig nem okozott károkat a tél a Kiskunfélegyháza környéki szőlőültetvényeken. Ezt Selb László szőlősgazda, borász mondta el kérdésünkre, amikor az aktuális teendőkről és az ültetvények állapotáról kérdeztük.



– A 2021-2022-es évforduló telén eddig a szőlőültetvényekre negatívan ható időjárással nem kellett számolni. A szőlő, mint növény, a mínusz 12-15 Celsius fokos hideg esetén sérül, ami ezen a télen nem volt. Veszélyt jelenthet még az ónos eső, mert ha huzamosabb ideig, 40-50 óráig a vesszőn marad, elzárja a rügyeket a levegőtől és azok befulladnak. Mostanáig ez sem károsított.



Milyen munkákat kell elvégezni az ültetvényeken a tél folyamán?

– Szüret után hozzá lehet hozzákezdeni a támrendszer javításához, ez jelenleg is folyik. Ismert, hogy az elmúlt évek során az ültetvényeken elterjedt a kombájnnal végzett szüret. Olcsóbbá és gyorsabbá teszi a szüreti munkát, de hátránya is van: a rázás következtében a támberendezésben (különösen az idősebb faanyagúakban) komoly károkat tesz. A tél folyamán ezeket át kell vizsgálni, a kitört karókat, oszlopokat ki kell cserélni, az elszakadt drótokat ki kell javítani. Nyilván ezt akkor lehet elvégezni, ha nincs lefagyva a talaj.



A másik aktuális munka a pótlások kiültetése. A kipusztult, kitört tőkéket pótolni kell. Ezt a munkát is a nyugalmi időben lehet elvégezni, amikor a talaj kiásható.

A szőlő legfontosabb téli, nyugalmi időben végzendő munkája a metszés. Fontos még abból a szempontból is, hogy ekkor határozzuk meg a tőkék terhelését – azaz az ültetvény várható termésmennyiségét. A Kiskunfélegyházán lévő ültetvényeket magasművelésre alakították ki. A metszés végezhető fagymentes napokon, vagy ha kesztyűben végezzük a munkát, akkor mínusz 5 fokig.



Félegyházán a jelentősebb fajták a Cserszegi fűszeres, az Olaszrizling, Chardonnay, Kékfrankos és a Cabernet sauvignon. Ezeket a fajtákat magasművelésen termeljük. Az egyesfüggöny-művelés a metszés után más munkát nem igényel. Moser művelésmódnál a meghagyott szálvesszőket le kell kötözni az alsó, körülbelül 1,3-1,5 méteren elhelyezett dróthoz. A metszés elvégezhető a rügyfakadás előtti (április végi-május eleji) időpontig – mondta el a szakember.

H. S.
        

Kövessen minket a Facebookon is!