Helyi hírek 2022. február 11. 12:00

Örök érték – Széchenyi a Platánban

Örök érték – Széchenyi a Platánban
A Platán Utcai Általános Iskolában már megszokott, hogy Gróf Széchenyi István kultuszát ápolva minden tanévben kapcsolódik valamilyen pályázat kiírása a szeptemberben megtartott Széchenyi-naphoz. A Magyar Kultúra napja volt az idei tanévben a tanulói pályázatok benyújtási határideje. A következő kategóriákban lehetett benevezni: tárgyalkotás, riportkészítés, képes prezentáció, grafika vagy festészet.



Heteken át nagyon lelkesen készültek a platános diákok. A legérdekesebb a riportkészítés volt. Feladatul kapták, hogy olyan régi diákokkal kell riportot készíteni, akik egykor itt végeztek, 8. osztály végén Széchenyi Elismerő Oklevélben részesültek, kiemelkedő tanulmányi munkájukkal és emberi magatartásukkal példaként szolgáltak a tanulóifjúság számára. A diákok olyan fiatalokkal ismerkedhettek meg, akik ma már az élet különböző területein, számos tudományágban, akár több diplomával is fontos szerepet töltenek be választott hivatásukban. Elmondható, hogy méltók voltak arra, hogy Széchenyi Okleveles platánosként végezhettek.



Érdekes volt olvasni az azóta eltelt évek alatt bejárt életútjukat. Ők ma már egyetemi hallgatók, orvosok, közgazdászok, jogászok, tanárok, bölcsészek, mérnökök, informatikusok. Egy valamiben mégis közösek: sikeresek és motiváltak. Szívesen nyilatkoztak az egykori általános iskolájukban kapott biztos alapokról és az intézmény szellemiségéről.

A riportok mellett számos szép alkotás is született, pl. a Lánchíd kisméretű makettje, Széchenyi portrék, PPT-k. A díjazott tanulók oklevelet és egyéb jutalmakat kaptak.



A Széchenyi-emlékév alkalmából a HEBE Kft. által szervezett országos levelező versenyre 9 csapat nevezett be a Platán Iskolából. Rendkívül összetett és színes projektfeladatokat kellett megoldani a versenyzőknek. Az alábbi kiemelkedő eredmények születtek:

3-4. évfolyam, II. helyezés: Juhász-Magó Jana, Kókai Borbála, Réczi Natália, Vékony Zora 4.b osztályos tanulók, felkészítő: Récziné Kutasi Hajnalka.

7-8. évfolyam, V. helyezés: Bakos Lilla, Faragó Anna, Kohut Vanessza, Vízhányó Janka 7.b osztályos tanulók. V. helyezés: Ágó Janka, Rácz Rebekea, Tímár Csenge 8.a osztályos tanulók.

IX. helyezés: Korita Dorina, Páll Panna, Vásárhelyi Sára 8.a osztályos tanulók. A felső tagozatosok felkészítő pedagógusa Takácsné Medveczki Zsuzsanna tanárnő. További 5 csapat is elismerésben részesült.

Az iskola közössége igyekszik hű maradni ahhoz a Széchenyi idézethez, amely a bejárat felett olvasható: „Az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársának, hazájának, s ezáltal az egész emberiségnek.”
                 

Kövessen minket a Facebookon is!