Gazdaság 2022. február 13. 12:00

Nagy lépés a drónos permetezés felé

Nagy lépés a drónos permetezés felé
A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét, elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő légi permetezési technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson.

Borítókép: Google

A légi növényvédelmi tevékenység hagyományos zárt kabinú légi járművekkel (helikopter, merevszárnyú repülőgép) eddig is elérhető volt  a magyar gazdák számára  az EU által megadott keretek közt – írja az agrártárca hírére hivatkozva az Agrotrend.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével kialakították a drónos permetezés jogszabályi feltételeit, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit, szem előtt tartva a fogyasztók jogos élelmiszerbiztonsági elvárásait és az agrárkörnyezet fenntartható védelmét. 

A Digitális Jólét Program (DJP) koordinációjában működő Magyarországi Drón Koalíció (MDK) a megalakulását követően – mint témaspecifikus együttműködési fórum – aktívan támogatta a jogalkotási folyamatot, és közvetítette az MDK tagjainak, szakmai szervezeteinek ajánlásait. A jogszabály módosítással megteremtették a légi permetezések pilóta nélküli légi járművekkel (drónokkal) történő elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásait.

Ennek megfelelően a drónokkal történő légi permetezés, a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában szereplő személy által, pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerrel, a hagyományos légi permetezésnél már korábban megszokott adminisztrációs feltételrendszer mellett áll majd a növénytermesztők segítségére.
       

Kövessen minket a Facebookon is!