Kultúra 2022. február 15. 12:00

Továbbra is várja a táncolni vágyókat a Padkaporos Táncegyüttes

Képgaléria
Továbbra is várja a táncolni vágyókat a Padkaporos Táncegyüttes
A kiskunfélegyházi Padkaporos Táncegyüttes majdnem 25 éves múltra tekint vissza. Jelenleg három aktív csoportja van: a Pitypang csoport, a 4-12 éves korosztály számára, a Padkaporos csoport, a 13 éves kor felettieknek, és a Naprózsa csoport, amely a néptáncot, néphagyományokat kedvelő felnőtteket hívja soraiba. Folyamatosan bővülő csoportjaikba szeretettel várják az új, táncoskedvű és -lábú gyerekeket, ifjakat, felnőtteket a Pázmány utca elején található közismert próbatermükbe.

Borítókép: Patyi Zoltán ArtZone Photography

A Padkaporos Táncegyüttes utánpótlás csoportja a
Pitypang néptánccsoport csütörtök esténként 17 órától tarja a próbáit a kiskunfélegyházi Padkaporos Házban, Misek Bettina és Babos Dániel vezetésével. Az utánpótlás csoport tanítói igyekeznek az egészen aprókat és a nagyobbacska gyermekeket változatos táncokkal, gyermekjátékokkal, népdalokkal, és a népi hagyományokkal megismertetni.

Bemutatkoznak az oktatók

Misek Bettina életében tizenhárom éve van jelen a néptánc. Dabason, a Tilinkó Néptáncegyüttesben kezdett táncolni, majd Kecskemétre került, a Kodály Zoltán Szakgimnázium néptánc tanszakára. Bettina 2021-ben érettségizett, tanulmányait a Magyar Táncművészeti Egyetemen szeretné folytatni, hogy diplomás táncpedagógus váljon belőle. Jelenleg a Kunság Táncegyüttes táncosa. Vallja, hogy a tánc sok mindenre megtanította, sok mindent adott neki: kitartást, erőt, barátokat, családot. Ezeket szeretné a gyermekeknek is tovább adni, hogy ne csak lépéseket tanuljanak, hanem egy olyan közösség tagjává váljanak, akik a második családjukat jelentik. Nagyon fontosnak tartja a tánchoz kapcsolódó elméletet, ezért igyekszik belecsempészi a próbafolyamatokba. Így kapnak átfogó képet a gyerekek a táncokról, viseletekről, hagyományokról, szokásokról, valamint a népdalokról.

Babos Dániel, a Padkaporos Táncegyüttesben kezdte nyolc évvel ezelőtt a néptáncot. Jelenleg a kecskeméti Kodály Zoltán Szakgimnáziumi osztályának táncos tanulója. A Kecskemét Táncegyüttes és a Kunság Táncegyüttes felnőtt csoportjának tagja. Érettségi után a Magyar Táncművészeti Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Táncosainak szeretné átadni azokat a tapasztalatokat, élményeket, amiket ő is átélt és átél. Dániel szerint a néptánc felszabadít, ajtókat nyit az életben és egy egyedi közösséget hoz létre.

A Padkaporos ifi csoportjának jelenlegi tagjai közül sokan óvodás koruk óta táncolnak. Kátai Tibor kezei alatt nőttek fel, tőle tanulták meg az alapokat, majd a különböző táncokat, azok sajátosságait és a belőlük készített koreográfiákat. Ez a csoport Tibor kezei alatt megtanulta a szilágysági, a kalocsai, a nyárádmenti, moldvai táncokat, ugyanakkor elkezdték a mezőségi táncokat megismerni. A táncosok tudását bővíti Gulyás László, a Padkaporos alapítója és felesége, Gulyásné Korbely Erika. A csoport számára nagyon fontos, hogy a néptánc mellett az évkör néphagyományait is megtartsa, megélje és éltesse. Próbáikat keddi napokon 18 órától a Padkaporos Házban tartják, és szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Az együttes felnőttekből álló csoportja, a Naprózsa. A néptánc iránti elhivatottságuk mellett a néphagyományok szeretete, jókedv és barátság, ami a csapatot jellemzi. A csoport oktatója Kátai Tibor, aki hétfő esténként 19 órától tartja a próbákat a Padkaporos Házban. A becsatlakozás lehetősége itt is folyamatos.

A táncosok az évek során több településre kaptak meghívást országon belül és kívül, például Galgahévíz, Törökkanizsa, Vajdahunyad vára. Állandó résztvevői a fesztiváloknak, illetve a néptáncos programoknak.

A Padkaporos sokkal több, mint táncolni szerető emberek közössége. Az együttes mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a népszokásokat, néphagyományokat életben tartsa, és széles körben megismertesse.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!