Helyi hírek 2022. február 16. 17:30

Mit tehetünk a hulladékmentes jövőért?

Képgaléria
Mit tehetünk a hulladékmentes jövőért?
Érdekes és nagyon informatív előadást tartott dr. Sápi András, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszék egyetemi adjunktusa a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az ismertető rendezvény témája a hulladékmentes jövő megvalósítása volt.

– Mit nevezünk hulladéknak?

– A 2012. évi CLXXXV. törvény kimondja, hogy a hulladék, a termelő, szolgáltató és fogyasztói tevékenységek során, vagy ezek következtében keletkező, a birtokosa (tulajdonosa) által rendeltetése szerint fel nem használható, illetve a termelési, keletkezési folyamatokba vissza nem vezetett, vagy adott formájában arra alkalmatlan anyag, elhasználódott vagy selejtté vált termék, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni kényszerül.

– Milyen formái lehetnek a hulladékoknak és mit tehetünk a mennyiségük csökkentése érdekében?

A kidobott, fölösleges hulladékoknak több formája is lehet, mint például a háztartási szemét, az utcai, kerti, ipari, mezőgazdasági, elektronikai, vagy a veszélyes hulladékok, amelyeknek a kezelése különleges eljárást kívánnak, ha szakszerűen szeretnénk eltüntetésükről gondoskodni. Magyarországon körülbelül évente ötmillió tonna lakossági szemét keletkezik. A szakemberek igyekeznek figyelemfelkeltéssel, előadásokkal tudatosabbá tenni a társadalmat a melléktermékek kezelésében, ugyanis, ha ez a mennyiség nem csökken, annak számos mellékhatása lesz a jövő generációjára: szennyezett föld, víz és levegő, kipusztult állatok, a bolygónk zöld felületeinek megszűnése. Egyik lehetőségünk arra, hogy ne következzenek ezek be, ha szelektíven gyűjtjük a szemetesbe szánt dolgokat. A papírt, a műanyagot, valamint az üvegeket az erre a célra kihelyezett tárolókba tesszük, szigorúan tiszta állapotban. Ezzel támogatjuk a későbbi újrahasznosítást. Nem dobáljuk el az utcán, vagy máshol a dolgainkat, körültekintőbben vásárolunk, figyelve arra, hogy csak azt vegyünk meg, amire tényleg szükségünk van, illetve viselkedésünkkel támogatjuk a környezetvédelmi előírásokat, betartjuk a szabályokat.

– Hová kerül a sok rosszul kezelt szemét?

Legvégső állomásuk a föld óceánjai. Öt nagyobb szemét alkotta szigetről tudunk, amelyek közül a legnagyobb a Csendes-óceáni szemétsziget, a maga 1.6 millió négyzetkilométerével. Ezek felszámolására már cégek épültek, akik összeszedik a mások által nem jól kezelt dolgokat, és elszállítják a feldolgozásukra alkalmas üzemekbe.  

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!