Helyi hírek 2022. február 15. 16:30

Itt a farsang, áll a bál – kicsit másképp

Képgaléria
Itt a farsang, áll a bál – kicsit másképp
Az iskolások hétköznapjaiban mindig nagy esemény a farsang. A gyerekek osztályonként vidám, látványos műsorokkal készülnek tanítójuk és természetesen szüleik segítségével. A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói körében is minden évben nagy érdeklődés mutatkozik a farsangi bál iránt. Idén sem volt ez másként.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a hagyományok szerinti nagyszabású rendezvénye az iskolának ugyan elmaradt, de február 11-én diákok, az osztályfőnökök és a napközis nevelők osztályonként jelmezbe öltöztek. A farsangi mulatság a hagyományok ápolása mellett kiszebábu-égetéssel kezdődött. A kiszebábu, vagy kiszebaba szalmából készül, amit banya néven is emlegetnek. Maga a „kisze” egy nőalakot, menyecskét ábrázoló bábu, amit szép viseletbe öltöztetnek. E bűbájos boszorkány minden rosszat megtestesít. A kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajuktól.

A téltemető népszokás igen kedvelt volt a falusi népek körében. Ez hivatott szimbolizálni a telet, a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket is. Iskolánkban e napon a gyerekek az előzetesen papírra írt gondokat is a tűzbe dobták.

Jó hinni abban, hogy hamarosan vége a télnek és új tavasz köszönt ránk. Az iskolai farsang sikeréhez sok láthatatlan kéz munkája járult hozzá. A szülők az idei évben is kitettek magukért. Osztályonként üdítőt, sütit küldtek be a suliba. Volt itt fánk és még sok-sok finomság.

Reméljük, hogy felébred a természet téli álmából és mi is egyre többet élvezhetjük a napsütést a szürke, téli időszak után.

Bense Zoltán

Fotó: dr. Hegedűsné Kállai Judit, Jernei Anikó, Veres Borbála

               

Kövessen minket a Facebookon is!