Gazdaság 2022. február 17. 14:00

Szolid eredménnyel, de túllépett a mélyponton az Integrál Zrt.

Szolid eredménnyel, de túllépett a mélyponton az Integrál Zrt.
Előbb a pandémia nehezítette az Integrál Zrt. munkáját, majd jött a madárinfluenza. Ilyen körülmények között már az is jelentős sikernek tekinthető, hogy sikerült átvészelni az elmúlt éveket úgy, hogy meg tudták tartani a munkaerőt, és idén talán már a gazdasági mutatók is kedvezőbb képet mutatnak. Kiemelkedően fontos ez Kiskunfélegyházának azért is, mert a cég mintegy 500 dolgozót foglalkoztat, és ezzel az önkormányzat mellett a második legnagyobb munkaadó a városban. Mindezekről dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Félegyházi Közlönyt.

Hogyan érintette a céget a koronavírus-járvány?

– Nagyon sok munkatárs megbetegedett a termelőegységekben, boltokban és az igazgatásban is. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy a működést fenntartottuk, és most is fenntartjuk. Reméljük, hogy a nehezén már túl vagyunk. A számadatok úgy mutatják, hogy egyre kevesebb kolléga betegszik meg. Tehát, valamilyen szinten átvészeltük, de a cég forgalmán – elsősorban a baromfiüzemén – természetesen nyomot hagyott.



Mi a helyzet az exporttal?

– Az export által érintett országokban különböző szabályok vonatkoztak a vírus kezelésére. Volt, ahol az éttermek nyitvatartását korlátozták és emellett az élelmiszer-forgalmazást is. Ez kedvezőtlen hatással volt a forgalmunkra, mert azt tudni kell, hogy az exportra küldött áru túlnyomó többségét a gasztronómiában és a szállodaláncokban használják fel.

Nem volt elég a koronavírus, megjelent a madárinfluenza is…

– Úgy tűnik, hogy ez már minden évben visszatér és nagyon sok kárt okoz nekünk. Több liba és kacsa állományt levágtak. Ez úgy értendő, hogy napos, vagy nevelés alatt lévő állapotban és a tömés alatt lévő szárnyasokat is el kellett pusztítani. Jelenleg is azzal küzdünk, hogy az üzemben keveset tudunk vágni. Nehéz az embereknek munkát adni. Ennek ellenére egyetlen munkatársunkat sem küldtük el, mert abban bízunk, hogy amikor vissza tudunk állni a normál termelési szintre, ismét szükség lesz a munkájukra. Jelenleg úgy látjuk, hogy az elfogadható mennyiségre valamikor április végén, május elején számíthatunk. Optimisták vagyunk, hosszú még az év. Reméljük, hogy a lemaradásunkat be tudjuk hozni. Az biztos, hogy az idei termelésünkre a madárinfluenza negatív hatással lesz. Van ennek egy másik összetevője is. A termelők nagyon elgondolkodnak azon, hogy foglalkozzanak-e a továbbiakban ezzel az ágazattal, hiszen ez már évről-évre visszatérő probléma. Ráadásul az Európai Unió nem engedi a gazdáknak a vakcinázást, és a kártérítések kifizetése sem megy zökkenőmentesen. Ebből adódóan a termeltetéssel is lesz gondunk az elkövetkező időszakban.



Mindezek alapján milyen terveket fogalmaztak meg az idei évre?

– A tulajdonosaink által ismert az, hogy a 2020-as év nagyon nagy: mintegy 40 százalékos árbevétel-visszaeséssel és jelentős veszteséggel zárult. 2021-et már egy elfogadható árbevétel-növekedés jellemezte, de még mindig szolid eredménnyel zárjuk. Talán a mélyponton túl vagyunk, mindenesetre nehéz év vár ránk. Gazdálkodásunkat nem tudtuk kivonni a negatív hatások alól, ezért rákényszerültünk mi is a hiteleink átütemezésére, illetve éltünk a hiteltörlesztési moratórium igénybevételével. Ez már ebben az évben nem tartható fenn, el kell kezdeni a törlesztéseket. Tehát nagyon összpontosítanunk kell arra, hogy ezt az évet túléljük úgy, hogy a dolgozókat is meg tudjuk tartani.

A beruházások ezek szerint nincsenek napirenden.

– Nagyon nagy beruházási terveink nincsenek. Az elmúlt három évben ugyanis végrehajtottuk azokat, amelyek szükségesek voltak a további működés érdekében. Idén elsősorban a szinten tartást tervezzük. De azért egy fontos dolgot meg kell említeni, hogy a jászszentlászlói ABC áruházunkat felújítjuk.

Hogyan érinti mindez a félegyházi libafesztivált?

– Csányi József polgármester úrral már egyeztettük egy időpontot, hogy megbeszélhessük a részleteket. Eltökélt szándékunk, hogy a várossal közösen ezt a színvonalas rendezvényt megtartsuk. Megérdemlik ezt a félegyháziak és az ágazatban dolgozók is.

H. S.
          

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus