Helyi hírek 2014. november 2. 11:45 Forrás: Fotó: internet

Fűtésszezon: Hogy a kályha az otthon melegét nyújtsa!

Fűtésszezon: Hogy a kályha az otthon melegét nyújtsa!
Elindult a fűtési szezon. Október 31-én, pénteken a Bács- Kiskun Megyei Katasztrófavédelem és a Filantrop Kft. szakemberei közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.








Réthy Tiborc, a Filantrop Kft. műszaki vezetője, Gáncsos László tűzoltó őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő, és Lukácsi Gábor tűzoltó százados, katasztrófavédelmi hatósági szolgálatvezető elsősorban azokat a biztonsági teendőket hangsúlyozták, amelyeket szem előtt tartva a kályha valóban az otthon melegét nyújtja, és nem a tűzoltóknak ad munkát.

Mint azt Réthy Tiborc elmondta: a Filantrop Kft. munkatársai több mint 170 ezer kéményt ellenőriznek. A tapasztalat szerint sokan térnek át a szilárd tüzelésre, és ennek során kályhákat, kandallókat helyeznek üzembe. Nagyon fontos – hangsúlyozta a szakember – hogy ha valaki készüléket cserél, vagy kéményt szeretne üzembe helyezni, azt be kell jelenteni a kéményseprőipari közszolgáltatónak!

A megvásárolt kályha, kandalló üzembe helyezésekor is gondos körültekintéssel kell eljárni a tűz- és balesetveszély megelőzése érdekében! Nagyon fontos például a fűtéscső rögzítése, illetve a megfelelő kéménykapacitás biztosítása. Több halálos kimenetelű tűzeset adódott már abból – hívták fel a figyelmet a szakemberek – hogy a szabálytalanul kivezetett vascsőtől meggyulladt a tetőszerkezet, vagy a födém.

Az egyik leggyakrabban előforduló háztartási baleset a szénmonoxid mérgezés. Ennek oka lehet például a rosszul üzemelő kémény – amikor az égéshez szükséges levegő ugyanabból a helyiségből származik, mint ahol a kályha áll – vagy ha két olyan készülék kerül egymás közelébe, amelyek hatással vannak egymásra. Ilyen például, amikor télen teljes fokozaton működtetik a konyhában a szagelszívót. (Megtörténhet, hogy a szomszéd égéstermékét szívjuk be a lakásba a kéményen és a fűtőberendezésen keresztül.) További veszélyforrás, hogy az új nyílászárók jobb szigetelése miatt nem szellőzik a lakás.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy felnőtt egy generáció, amely nem tanulta meg a szülőktől, hogy hogyan kell tüzelni. Sok probléma adódik ebből. Ugyanakkor a kémények megfelelő állapotához az is hozzájárul, hogy hogyan és mivel tüzelünk. A legalább két évig szárított, viszonylag kis hasábokra vágott keményfával a leghatékonyabb és a legbiztonságosabb a fűtés, és abból keletkezik a lehető legkevesebb szennyezés.

A szénmonoxid mérgezést jó minőségű CO-érzékelő beszerelésével és beszerelésével lehet megelőzni. A tűz- és balesetveszély visszaszorítása érdekében rendkívül fontos ugyanakkor, hogy minden lakásba be tudjanak jutni a kéményseprőipari közszolgáltató – térségünkben a Filantrop – szakemberei.

T.T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!