Helyi hírek 2022. február 20. 12:00

Titkok a levéltárból – Társasházak – Mártírok útja

Titkok a levéltárból – Társasházak – Mártírok útja
A Kiskunfélegyházi Városi Tanács az 1960-as, 1970-es években igyekezett kielégíteni az újépítésű, belvárosi lakások iránti megnövekedett keresletet. A városközpont egyik frekventált részén, a Mártírok útja elején, illetve a Mártírok útja és a Kossuth utca sarkán ideális és alkalmas hely kínálkozott erre. Az itteni öreg házak szanálása után megkezdődött egy, két tömbből álló, háromemeletes, összesen 98 lakást magában foglaló kis „lakótelep” építése.

A munkálatokért az Építőipari Szövetkezet felelt. Az építkezés első ütemében, 1971-re már el is készült 53 lakás. A következő év őszéig további lakásokat fejeztek be, ezzel az összes lakások kétharmadát át is adták. A teljes építkezés 1973 nyarán zárult le, eddigre készült el mind a 98 lakás. Augusztusban megnyíltak a Kossuth utca – Mártírok útja sarkán épült társasházak földszintjén az új üzlethelyiségek is. A Bács-Kiskun Megyei Iparcikk Kereskedelmi Vállalat (BIK) Lakberendezési Áruháza 330 négyzetméter alapterületen kezdte meg itt működését. A vásárlókat lenyűgözték a kiállított konyha- és szobabútorok, szőnyegek, lakásfelszerelési cikkek. A köznyelvben csak „bútorboltnak” nevezett üzlet mellett nyílt meg a Bács-Kiskun Megyei Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat (BRK) Méteráru- és Lakástextil boltja, ahol szintén széles áruválasztékkal várták a betérőket. Az újonnan épült társasház földszintjén kialakított harmadik üzlethelyiséget az Állami Biztosító helyi fiókja foglalta el.

Időközben a Mártírok útja elején épült lakótelep még egy fontos mozzanattal írta be magát Kiskunfélegyháza történelmébe. 1972 december közepére befejeződött ugyanis a városban a gázfővezeték-rendszer kiépítése, és 1972. december 29-én, pénteken délelőtt a Mártírok utcai társasházakban lévő készülékekben gyúlt lángra először a vezetékes földgáz. Ez azt is jelentette, hogy ezek voltak az első olyan modern társasházak a városban, amelyekben már nem kellett a tüzelőanyag beszerzésével, tárolásával, emeletre való felcipelésével, a kályhák salakolásával vesződni. Akkoriban ez a vívmány luxusnak, a kényelem netovábbjának számított.

Ónodi Márta
                    

Kövessen minket a Facebookon is!