Sport 2022. február 19. 14:00

A hétvégén zajlik Kiskunfélegyházán az Asztalitenisz Diákolimpia

Képgaléria
A hétvégén zajlik Kiskunfélegyházán az Asztalitenisz Diákolimpia
A Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban február 18. és 20. között rendezik meg az Asztalitenisz Diákolimpiai döntőjét a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Asztalitenisz Szövetség, valamint a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület szervezésében. A rendezvény célja az asztalitenisz sportág népszerűsítése az iskoláskorú tanulók körében, az utánpótlásbázis szélesítése, és persze a sportolók számára a játék, a megmérettetés lehetőségének megteremtése.

A diákolimpián díszvendégként részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés alelnöke, Balla László, Kiskunfélegyháza város alpolgármestere, Egri Gyula, a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja, dr. Erdős Dániel, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója, Zsilinszky László, a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke, Sári László, a Magyar Asztalitenisz Szövetségi tagja, a versenybíróság elnöke, Kordás Roland, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, és Simon Zoltán, vezetőedző.

Az eseményt Iványi Ferenc, a Félegyházi Termál Parkfürdőt és a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokot összefogó programiroda vezetője nyitotta meg, aki megtisztelőnek nevezte, hogy Kiskunfélegyháza sportcsarnoka helyet adhat egy ilyen nagy jelentőségű eseménynek. Egyben kifejezte reményét, hogy a jövőben további hasonló események megrendezésére kerülhet sor a városban.

Mák Kornél beszédében a sport jellemformáló erejét emelte ki, amihez – mint mondta – kitartás, emberség, motiváció, állóképesség szükséges. Az asztaliteniszhez szerinte elengedhetetlen az összpontosítás és az ügyesség, ami nagyon széppé, és nehézzé teszi ezt a sportot. Az alelnök sok sikert kívánt a versenyzőknek, akiktől azt kérte, hogy vigyék hírét Bács-Kiskun megye szépségeinek.

Balla László, Kiskunfélegyháza alpolgármestere köszönetet mondott a szervezőknek, amiért az országos döntőt megrendezésével „Kiskunfélegyházát sport szempontjából felhelyezték a térképre”.

– Szeretném, ha az asztalitenisz újabb lendületet kapna, hiszen játékosaink jelenleg is jól szerepelnek, de néhány évtizeddel ezelőtt, a Kiskunfélegyházi Credo AC csapatunk Európa legjobb csapatai közé tartozott. Azok a szülők, hozzátartozók, akik itt vannak, szurkoljanak a gyerekeiknek, hogy minél jobb eredményt érjenek el, és legyenek büszkék arra, hogy Kiskunfélegyházán érmet szereztek, a különböző korosztályos válogatottakban képviseljék hazánkat Európa rangos versenyein! Ebben a néhány napban érezzék jól magukat Félegyházán! – zárta gondolatait az alpolgármester.

Lezsák Sándor a megnyitón humorral köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy szerencsésnek tartja magát, amiért élőben láthatta múltunk nagyjainak asztalitenisz mérkőzéseit. Kiemelte, hogy a legnagyobb hatással Faházi János, –vagy ahogyan nevezik szakmai körökben – „az asztalitenisz Paganinije” játéka hatott rá, aki egy vágódeszkával, vagy szappantartóval a kezében is képes volt a győzelemre. Ezt a példát követendőnek állította a fiatalok elé, mert szerinte azt bizonyítja, hogy a sikerhez a legfontosabb az akaraterő és a küzdés képessége.

Végezetül Balog Gábor egykori öttusázó olimpikon szólt a versenyzőkhöz, aki maga számos versenyen élte át a megmérettetés izgalmát, a győzelem örömét, vagy akár a csalódást, mert valaki más akkor jobbnak bizonyult. Beszámolói szerint a sportban eltöltött évek alatt csodálatos élményekben volt része. Magabiztosságot, kitartást és kiváló lehetőségeket nyert, mindezek a képességek hozzásegítették ahhoz, hogy tudatosabb felnőtté váljon.

A megnyitó zárásaként a sportolók esküt tettek, amit a József Attila Általános Iskola országos döntőbe jutott csapata felolvasását követően ismételtek meg együtt a résztvevők.

Az ünnepélyes részt követően Iványi Ferenc végig vezette a vendégeket az intézményben kiállított sportfestmények között, miközben Félegyháza sporttörténetéről, a város nagyhírű edzőiről, bajnokairól mesélt.

V. B.
 
Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!