Helyi hírek 2022. február 21. 10:00

Szép magyar természet

Képgaléria
Szép magyar természet
Molnár Péter természetfotósnak nyílt kiállítása a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában. A tárlatot Kiss Czakó Imre, a Wesel Hugó Fotókör vezetője ajánlotta a közönségnek. A megnyitó után a kiállító művész rövid tárlatlátogatást tartott a megjelenteknek. Az alkotásokat március 1-jéig lehet megtekinteni.

Kiss Czakó Imre megnyitójában elmondta: Péter Soltról származik, 1997 óta Kecskeméten él és a természetfotózás a hobbija. Ami nem is csoda, hiszen óvodás korában már rajongott az állatokért. Kamaszodott már, amikor felfigyelt a növényvilág csodáira; olyanokra, hogy két vessző oltás során összeforr, vagy, hogy egy vessződarabból egy egész növény kifejlődik. Innen már egyenes út vezetett a kertészeti szakközépiskolába. Baján, jó tanárai lévén, megszerette a kertészetet, és a végén, az egyetemen kötött ki. Itt rengeteg olyan tantárgya volt, ami szervesen kötődött a természettudományokhoz, mint például a botanika, vagy a rovartan.

A fotózást 14 éves kora óta űzi. A természetfotózás, mint hobbi, egy hosszú folyamat végeredménye. Egyetemi évek nagy lökést adtak hozzá, hiszen rengeteget járt túrázni, egy jó kis csapattal, amit a Kertészeti Egyetem Magashegyjáró és Mélybarlangjáró Szakosztályának neveztek el.

Régebben tehát rengeteget járt túrázni, hegyeket mászott, barlangászott és sokat barangolt a nagyvilágban. Járt a Kárpátokban, az Alpokban, de Afrikában, Amerikában és a Himalájában is. Gyönyörű helyekre jutott el, ami magával hozta azt az érzést, hogy egy kicsi látványt és érzést "hazavigyen" ezekről a helyekről, képek formájában. Először egyszerű eszközökkel dokumentum-jellegű képeket készített, aztán igényesebbé vált, már odafigyelt a képek minőségére és a végén azt vette észre magán, hogy azért jár a természetbe, hogy fotókat készítsen. A túrázásból adódóan először tájképeket készített, aztán amikor 2007-ben családot alapított és megszületett kislánya, Zsófia, a hosszú külföldi utak elmaradoztak. Így elhatározta, hogy Magyarország természeti értékeire fog koncentrálni, így ekkortól fogva madarakat, állatokat és növényeket is fotózik.

A képeket nézegetve ráébredhetünk, hogy mi emberek is részei vagyunk a természetnek. Nem tudjuk magunkat függetleníteni tőle, bármennyire is törekszik a világ. A virtuális tér nem pótolhatja azt.


s. r.

Fotó: Fantoly Márton

             

Kövessen minket a Facebookon is!