Helyi hírek 2022. február 22. 08:00

Kerülőúton próbáltak aláírást gyűjteni

Kerülőúton próbáltak aláírást gyűjteni
Mint ismert, javában tart az aláírásgyűjtés az április 3-i országgyűlési képviselőválasztáson indítani kívánt jelöltek támogatására. Az egyéni választókerületekben a jelöléshez legalább 500, a választókerületben lakó választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Az ajánlást ajánlóíven lehet leadni, mégpedig a választópolgár nevének, személyi azonosítójának és magyarországi lakcímének feltüntetésével, és sajátkezű aláírásával.  

Borítókép: MTI illusztráció

Dr. Faragó Zsolt jegyzőtől megtudtuk, hogy míg 2018-ban 11 esetben kellett feljelentést tenniük csalás gyanúja miatt, idén eddig csupán egyetlen ilyen eset fordult elő.

– Akik komolyan veszik ezt a demokratikus aktust, azok odafigyelnek arra, hogy törvényesen gyűjtsék az aláírásokat. Minden választáskor vannak azonban szerveztek, amelyek megpróbálják a könnyebb utat járni. Munkatársaim a jelölőszervezetek által leadott íveket és a rajtuk szereplő neveket, adatokat ellenőrzik. Ennek kapcsán merült fel a törvénysértés gyanúja, ami ezúttal olyan kirívó volt, amihez hasonlóval sem én, sem a kollégáim nem találkoztunk. Az íveken szereplő nevek és aláírások ugyanis abc-sorrendben szerepeltek, ami azt is jelenti, hogy egymástól több tíz kilométerre élő választópolgárok követték egymást. Ez – finoman szólva – egyáltalán nem életszerű. Az alaposabb ellenőrzés során azt találtuk, hogy a listán több elhunyt személy neve szerepel, és több személy esetében egy korábbi állapotot tükröznek az adatok. Az időpontok arra utalnak, hogy a feltételezett elkövetők egy 2014 előtti adatlistából dolgozhattak – mondta el a jegyző, akitől azt is megtudtuk, hogy az esetről tájékoztatták a választási bizottságot, és büntető feljelentést tettek a nyomozóhatóságnál.

Az aláírásgyűjtés pénteken 16 óráig tart.
             

Kövessen minket a Facebookon is!