Helyi hírek 2022. február 27. 08:00

Március 1-jén újra kinyit a Kiskun Múzeum

Március 1-jén újra kinyit a Kiskun Múzeum
A múzeum a téli időszakban bejelentkezéssel fogadja a látogatókat, március 1-jétől viszont áttér a nyári nyitvatartási rendre. Ennek részleteiről Mészáros Márta, az intézmény igazgatója számolt be.

– Már nagyon készülünk a kollégáimmal a március elsejei nyitásra. Ekkor már a főépület minden tárlata látogatható lesz, kivéve büntetéstörténeti kiállítás. Áprilistól a Petőfi- és a Móra-emlékház is tárt kapukkal várja a vendégeket. A kiállítások mellett különböző programokkal is várjuk az érdeklődőket. Március 7-én, hétfőn a Holló László emléknapra, március 26-án, szombaton pedig a Tárt kapuk – nyitott nap keretében tavaszváró családi napra várunk kicsiket és nagyokat. A múzeumpedagógiai programok folyamatosak egész tanévben. Az idei Helyismereti vetélkedő felhívását is megkapták az iskolák és várjuk a jelentkezéseket.

Ez az év is számos különleges lehetőséget tartogat számunkra. Az egyik legfontosabb a büntetéstörténeti kiállítás megújítása. A „börtönmúzeumként” emlegetett régi tárlatot már lebontottuk, így ez a kiállítás ebben az évben nem látogatható már, de egy mini kiállításon néhány büntetőeszközt meg lehet tekinteni. Készülünk mi is a Petőfi 200 emlékévre a várossal együtt. Csatlakoztunk a Bács-Kiskun megyei Talpra Magyar Programhoz, ebben az évben egy tudományos konferenciával.

A Magyar Géniusz Program keretében a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége országos vándorkiállítást állított össze, amelyhez múzeumunk is csatlakozott. A több mint 70 múzeum műtárgyai között látható lesz a Kiskun Múzeum gyűjteményéből kiválasztott néhány különleges darab. Felajánlottunk Kiss Ernő tábornok, aradi vértanú tábori íróasztalát, a „Csali képet”, amely olyan technikai eljárással készült, hogy a látogató három különböző képet lát, három különböző pozícióból. Ezen az aradi vértanúkon kívül Petőfi és Kossuth is helyet kapott. Ezen kívül látható lesz a tárlaton Móra Márton tajtékpipája, Holló László Kaszáló című festménye, és a Holdsarlós Madonna-szobor.

Ebben az esztendőben ünnepeljük a múzeumunk alapításának 120. évfordulóját is. Szeretnénk a múzeumban őrzött tárgyaink sokszínűségét bővíteni, ezért arra kérjük a lakosságot, hogy adományaikkal gyarapítsák értékeinket – tette hozzá az igazgató.

Az intézmény nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

Március 1. – november 30. között:

Kedd – Péntek: 9:00-16:00 óra

Szombat: 9:00-17:00 óra

Hétfő és vasárnap: Zárva




Petőfi Sándor Emlékház:

Április 1. – október 31. között:

Kedd, Csütörtök, Szombat: 9:00-13:00 óra

Egyéb napokon: Zárva





Móra Ferenc Emlékház:

Április 1. – október 31. között:

Szerda, Péntek, Szombat: 9:00-13:00 óra

Egyéb napokon: Zárva


Kapcsolat:
Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos u. 9.
Tel.: +36/76/461-468
E-mail: [email protected]

V. B.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!