Helyi hírek 2022. február 26. 08:00

Nyolcéves a Horgolda-csoport

Képgaléria
Nyolcéves a Horgolda-csoport
A Horgolda nevet viselő horgolócsoport nyolc éve, 2014-ben indult hódító útjára Félegyházán. Születésnapi alkalmukat február 21-én, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban tartották. A jókedvű csapat vezetője, Kisznyérné Szatmári Ilona mesélt megalakulásukról és működésükről.

– Hogyan alakult meg a csoport?

– Novikovné Cseh Krisztinával és Kósáné Tisics Edinával közös ötlettől vezérelve alapítottuk meg a Horgoldát. Szerettünk volna egy olyan közösséget létrehozni, ahol a tapasztalatainkat és a tudásunkat megoszthatjuk egymás között a horgolás és a kötés témakörében. A Padkaporos Táncegyüttes szülői közösségében volt pár anyuka, akit érdekelt a kézimunka. Megkértek, hogy mutassam meg nekik a horgolás alapjait. Eleinte sokan jöttek a körünkbe, de pár hónap után lemorzsolódtak a hétköznapi teendők miatt. Két év elteltével körülbelül 10-12 embert számlált a közösség, majd folyamatosan változott a létszám. Eleinte egyszerűbb motívumokat készítettünk, de ahogyan ügyesedtek a tagok, úgy egyre összetettebb darabok kerültek ki a dolgos kezek közül. Készültek az állatok, a takarók, az ünnepekhez köthető díszek… Ahogyan a létszám növekedett, Kovács-Csonka Szilvia igazgató jóvoltából megkaptuk a művelődési központ egyik termét, ahol hétfőnként össze tudunk jönni a „lányokkal” és miközben kibeszéljük a mindennapi történéseket, megosztjuk egymással az örömeinket, munkáinkat is.

– Mennyire aktív a csoport jelenleg?

– 2020-ban a vírus minket is hazaparancsolt, de nem adtuk fel a közösség működtetését, mert az internet, vagy a telefon kiváló lehetőséget nyújtott a kapcsolattartásra. Mikor lazultak a vírus miatti előírások, azonnal kerestük a személyes találkozás és a közös szép munka folytatásának módját. Mivel a Horgolda főleg nyugdíjasokból áll – egy fiatal óvónéni kivételével – van olyan tagunk, aki a korlátozások gyengülése ellenére sem tud visszatérni hozzánk. Velük a bevált módszerrel, telefonon tartjuk a kapcsolatot. Érdeklődünk egymás felől, gondolunk a másikra. Szeretnénk idén is rengeteg szép holmit elkészíteni, valamint várjuk az új tagok jelentkezését, akik szeretnének egy szuper csapat tagja lenni, vagy érdeli őket a horgolás technikája.

V. B.
          

Kövessen minket a Facebookon is!