Helyi hírek 2022. március 6. 12:00

Titkok a levéltárból – A Kossuth utcai ABC-áruházról

Titkok a levéltárból – A Kossuth utcai ABC-áruházról
Az 1970-es években a városközpont területrendezése, a Kossuth utcai lakótelep kiépítése maga után vonta a környék új lakóházaiba költözők igényeit kielégítő, megfelelő színvonalú, új élelmiszerbolt megnyitását.

A Kiskunfélegyházi Építőipari Szövetkezet a Kossuth és a Dózsa utca sarkán már 1972-ben megkezdte az ÁFÉSZ új üzlete és a fölötte lévő 26 lakásos társasház építését. Az eredeti tervek szerint a 720 négyzetméter alapterületű és 7 millió forintos költséggel felépülő ABC-áruház megnyitóját 1973 őszén, a november 7-i ünnepségekhez kapcsolódóan akarták megtartani. Ám a modern, önkiszolgáló rendszerű bolt átadására csak a következő év februárjában, a város 200. éves évfordulós ünnepségsorozatának keretében került sor.

A korszakban újszerűnek számított, hogy az ABC szakosított raktárakkal rendelkezett, azaz külön hűtőkamrában tárolták a tőkehúst, a csemegeárut és a tejtermékeket. Az áruház 29 dolgozójának munkáját 25 különböző típusú, korszerű elektromos kereskedelmi gép segítette. A bolt 2 millió forintos árukészlettel és – igazodva a lakossági igényekhez – hosszú nyitvatartással, kora reggeltől késő estig várta a vásárlókat. Az árukínálatban szerepeltek az ÁFÉSZ vágóhídján készült sertés- és baromfitermékek, illetve a bolt felkészült árubemutatók tartására, cukrászati termékek forgalmazására, tortaelőrendelések fogadására is. Az ABC-áruház bekapcsolódott az ÁFÉSZ szakember-utánpótlásának képzésébe, a kereskedőtanulók jó része itt végezhette el szakmai gyakorlatát.

A boltban a nyitás napján 4950 vevő fordult meg, akik 87 ezer forint értékű árut vásároltak. Bár a későbbiekben csökkent az egy napra eső vásárlók létszáma (a szám 1974 végén átlagosan 2900 fő körül mozgott), de ennek ellenére 100.000 forintra növekedett a napi áruforgalom. Figyelemreméltó adat, hogy az ide betérőknek mindössze 20%-a költött egy-egy vásárlásnál 100 forint feletti összeget. A vásárlási kedv fokozására bevezették a tombolajegy-akciót: a 150 forint felett vásárló törzsvevők között tombolajegyeket osztottak ki, a 15 ezer forint összértékű nyereményeket 1975 januárjában sorsolták ki.

Ónodi Márta
            

Kövessen minket a Facebookon is!