Helyi hírek 2022. március 4. 08:00

A Zöld Óvoda-hálózat tagja lett a Móra utcai Óvoda

A Zöld Óvoda-hálózat tagja lett a Móra utcai Óvoda
Kiskunfélegyházán elsőként nyerte el a Móra utcai Óvoda az Agrárminisztérium által 2021-ben kiírt Zöld Óvoda pályázatot. A Zöld Óvoda címet február 15-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum díjátadó ünnepségén Csőke Szilvia tagintézmény-vezető vette át dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkártól és Lükőné Örsi Gabriellától, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgató-helyettesétől. A címmel járó felelősségről és kihívásokról Csőke Szilviát kérdeztük.



Miért volt szimpatikus a program?

– A segítségével elérhető cél miatt, vagyis fontosnak tartjuk a fenntarthatóságra való nevelést, az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának megalapozását, formálását.






Ez a szemlélet már három éve érvényesül az óvodában. Milyen tevékenységekkel erősítitek meg nap mint nap a gyerekekben?

– Óvodánk pedagógiai szemléletében kiemelt szerepe van a környezettudatos magatartás kialakításának és a mozgásnak. A környezetünk tevékeny megismertetése által természetszerető és -védő gyermekek nevelése a közös hitvallásunk. E tevékenységek célja a természet értékeit felfedező, szerető, környezetre figyelő, azt védő gyermekek nevelése, a természetes környezetben történő ismeretszerzés előtérbe helyezése, a környezettudatosság és fenntarthatóság érvényesítése. A tevékenységek feladata a példaértékű természet és környezetvédő magatartás közvetítése útján olyan gyermekek nevelése, akik tisztában vannak környezeti értékeikkel és szívesen gondozzák, védik azokat. Az ökológiai szemlélet megalapozására törekszünk. Környezeti nevelőmunkák összefogása, a szemléletváltás, a környezeti tartalmak tudatos átgondolása, megvalósítása érdekében megalakítottuk a „Zöldítő” környezeti munkaközösséget, amely harmadik éve működik. Meghatároztuk zöld jelesnapjainkat, projektheteink témáit, hagyományainkat. Összegyűjtöttük a témakörökhöz kapcsolódó kísérleteket, amelyek a megfigyelés, tapasztalás, tevékenykedtetés útján segítik a gyerekeket az ismeretszerzéshez. A későbbiekben kirándulások alkalmával szeretnénk felfedezni a kistérségi tájvédelmi területek természetadta szépségeit, csodáit. Partneri kapcsolatainkat bővíteni kívánjuk a környező településeken működő Zöld Óvodákkal.







Miért döntöttetek a pályázat benyújtása mellett? Mit tartalmazott?

– Az elmúlt években tudatosan törekedtünk céljaink, feladataink megvalósítására, ezért döntött úgy a nevelőtestület, hogy megpályázza a Zöld Óvoda címet. A pályázatban sokrétűen mutattuk be a környezeti nevelés gyakorlati és elméleti megvalósulását, kiemelve a hulladékgazdálkodást és az energiatakarékosságot, a magyar hagyományaink ápolását, az egészséges életmód alapozását óvodás korban. Kitértünk arra is, hogy programunkkal szervesen kapcsolódunk a Zöld város projekthez, Kiskunfélegyháza Város Településfejlesztési Koncepciójában megfogalmazott értékekhez, célokhoz.
Sajnos a kialakult vírushelyzet miatt lehetőségeink korlátozottá váltak, de intézményen belül törekedtünk minél sokrétűbb élményekhez és tapasztalati ismeretekhez juttatni a gyerekeket (magaságyásokban való veteményezés, gyógy-, fűszer-, és konyhakerti növények termesztése, komposztálás, esővízgyűjtés, zöld sarok kialakítása minden csoportban, szelektív hulladékgyűjtés, stb.) Az adott járványügyi szabályoknak megfelelően programjainkba bevontuk a családokat is.



Véleményem szerint csak úgy hiteles az óvodapedagógus, ha maga is mélyen hisz abban, amit közvetít. Így van ez a Móra utcai Óvoda esetében is?

– A dolgozói közösségünk minden tagja szívügyének tartja a környezettudatoságra és a fenntarthatóságra való nevelést. Nyitottak és elhivatottak vagyunk ezirányú ismereteink bővítésére. A dolgozói kirándulások célja a közösségformálás, kohézió erősítése mellett az ökológiai szemléletformálás is. Korábban a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban jártunk, az idén terveink között szerepel a Tiszatavi Ökocentrum látogatása.

Z. A.
          

Kövessen minket a Facebookon is!