Helyi hírek 2014. november 3. 07:30 Forrás: Félegyházi Közlöny - keol.hu

Új víztornyok Kiskunfélegyházán és Lajosmizsén

Képgaléria
Új víztornyok Kiskunfélegyházán és Lajosmizsén
A félegyházi Bercsényi utcai víztorony a hatvanas években épült. Ötszáz köbméteres kapacitása a növekvő igények miatt szűkössé vált. A Petőfi lakótelep szomszédságában ezért kezdődött meg egy új, 1500 köbméteres torony építése. A vízművet várhatólag jövő nyáron helyezik üzembe.











Jól halad a víztoronyépítés Kiskunfélegyházán (vezető fotónkon) valamint Lajosmizsén (lenti képek), a Kék-víz Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program keretében, és már elkezdődött a kecskeméti II. vízműtelep felújítása is. A beruházásnak köszönhetően a három településen összesen több mint 150 ezer ember jut még egészségesebb, tisztább ivóvízhez.

A projekten belül az egyik leglátványosabb beruházás a kiskunfélegyházi víztorony felépítése. A legmagasabb pontján 56 méteres torony már most a város fölé magasodik: 60 ember dolgozik azon, hogy a 230 tonna betont beépítse a monstrumba. A toronynak egy 1500 köbméteres víztartálya lesz, és ugyanennyi betont használnak fel az építéséhez - mondta el a kivitelező Duna Aszfalt Kft. projektvezetője Lelovics László.

A lajosmizsei víztorony 40,13 méter magas lesz és október 31-én állították fel. A toronyba 60 tonna acélszerkezet építettek be és egy 500 köbméteres víztartály látja majd el a város lakosságát. Várhatólag 2015. március 10-én helyezik üzembe.

Kecskeméten a II. számú vízműtelepet újítják fel: a munkálatok keretében már le is bontották a telep déli szűrősorát, és jelenleg a víztisztítási technológiához tartozó légtelítő műtárgyak és kapcsolódó vezetékeinek építése zajlik. Mindemellett Bugacpusztaházán megtörtént a víztorony toronyszárának külső, Petőfiszálláson a toronyszár külső-belső, Pálmonostorán a toronyszár külső és a víztér, Pálmonostora-Aranyhegyen pedig a víztér bevonatának felújítása.

A Kék-víz projekt összesen 30 Bács-Kiskun megyei településen valósul meg. Hét település (Lajosmizse, Nyárlőrinc, Orgovány, Bugac, Tiszaalpár, Kerekegyháza és Városföld) önálló vízművel gyarapodik és napi 60 ezer köbmétert meghaladó új tisztítási technológiai kapacitás épül ki. További települések ellátásához a kivitelező 171 km vezetéket létesít, és térségi rendszereket alakít ki.

Az összes költség ötöde a meglévő hálózatok felújításában, tisztítási csomópontok és körvezetékek építésében hasznosul. A Kék-víz projekthez kapcsolódó, várhatóan jövő őszre elkészülő beruházásoknak köszönhetően a szolgáltatott víz minősége a térségben minden tekintetben megfelel majd a kormányrendeletben foglalt határértékeknek.

Fotó: keol.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!