Kultúra 2014. november 2. 18:50

A Németh család lett az Év Olvasócsaládja

Képgaléria
A Németh család vehette át az az ÉV Olvasója elismeréssel járó oklevelet és ajándékot az Országos Könyvtári Napok zárórendezvényén. A család aktív olvasója a városi könyvtár gyermek- és felnőtt részlegének is. Naprakészen ismerik az újdonságokat, de a meglévő értékes szakirodalmat is kölcsönzik.

Mint a legtöbb családban, a Németh családban is az anyuka a mozgatórugója a mindennapok megszervezésének. Ő segít lányainak, a 10 éves Annának és a tizenöt éves Anitának a könyvtári kölcsönzésben, ha iskolai vagy egyéb elfoglaltságuk miatt nem jutnak el a bibliotékába. Összegyűjtöm az igényeket, az érdeklődési köröket ismerem, és így kikölcsönzöm a könyveket mondja – Farkas Anita. Esténként pedig mindig leülök és mesélek a gyerekeknek.

- A díjkiosztón elmondták a családról, hogy a szakirodalmi újdonságokat is ismerik, olvassák.

- Igen. A gyerekek a tanulmányaikhoz, érdeklődési körükhöz kapcsolódó ismeretterjesztő és szakirodalmat kölcsönözik. Én elsősorban a pszichológiához, illetve a tanulásmódszertanhoz kapcsolódó tanulmányokat keresem.

- Lányok! Az esti mesén és szakirodalmon kívül mi az amit szívesen olvastok?

- (Anita) Én inkább a klasszikus könyveket szeretem. Például olyanokat mint a Három testőr. (Anna) Én inkább „A cica aki haza akar menni” című könyvhöz hasonló, kitalált történeteket kedvelem.

- Milyen gyakori , hogy otthon kézebe veszitek a könyveket és olvastok?

- (Anita) Általában úgy csinálom, hogy kezembe veszem és egész nap csak olvasok. Anya mindig rám szól, hogy tartsak egy kis szünetet, mert elfárad a szemem. De vannak olyan napok, amikor inkább rajzolással töltöm az időt. (Anna) Amikor hazaérünk az iskolából, akkor megcsinálom a leckét (ha még maradt), és utána olvasok. Nagyon jó olvasni, mert ezzel gyakorlok is.

- Ha nagyok lesztek és gyereket neveltek, ti is átörökítitek az olvasás szeretetét csemetéiteknek?

- (Anita) Igen, mert az esti olvasás az annyira jó dolog! Azzal alszunk el és utána hasonlókról álmodunk. (Anna) Én tovább fogom örökíteni, mert a meséket nemcsak a gyerekeimnek olvasom majd, hanem egyúttal magamnak is.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!