Helyi hírek 2022. március 6. 18:30

Kövér László, az Országgyűlés elnöke tartott lakossági fórumot Félegyházán

Képgaléria
Kövér László, az Országgyűlés elnöke tartott lakossági fórumot Félegyházán
Kiskunfélegyházán tartotta meg legutóbbi lakossági országjáró fórumát Kövér László, az országgyűlés elnöke és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. Az összejövetelen zsúfolásig megtelt a művelődési központ nagyterme. A megjelent vendégeket és a közönséget Csányi József polgármester köszöntötte.

A polgármester rövid köszöntőjében beszámolt az elmúlt időszak félegyházi fejlesztéseiről, többek között arról, hogy bölcsődék épülnek, megújulnak a közösségi terek, és a gazdaság is jó irányba halad.

Kövér László többek között az ukrajnai háborús helyzet kapcsán kifejtette, hogy a háború felemelt mutatóujjként hívja fel a figyelmünket arra, hogy nagyon veszélyes világban élünk. Egy ilyen világban megsokszorozódik a felelősségünk a tekintetben, hogy amiért mi vagyunk a felelősek, amiről mi magunk dönthetünk, legalább abban a legtisztább lelkiismerettel, legtisztább fejjel hozzuk meg döntésünket. Többek között erről is szól a következő választás.

Felidézte, hogy 2010-ben honnan is indultak.

– Egy csőd szélén tántorgó, morálisan teljesen szétzilált országot vettünk át. Tizenkét év elteltével, közös erőfeszítéseink gyümölcseként ma bátran kijelenthetjük, hogy nincs olyan területe az életünknek, ahol a 2010-es helyzethez képest ne értünk volna el jelentős eredményeket. Tavaly 7,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Ez nem lett volna lehetséges, ha a kormány nem védekezik olyan szervezetten, előrelátóan a járvány okozta következményekkel szemben. A gazdasági növekedés együtt jár a foglalkoztatottság növekedésével. Elmondhatjuk, hogy a járvány után többen dolgoznak, mint a járvány kitörése előtt és a jövedelem növekedése szintén példa nélküli – mondta a házelnök.

Kövér László emlékeztetett a közbiztonság megerősítésére is. Ennek egyik eszköze a közmunkaprogram volt, ami felszámolta a megélhetési bűnözés ideológiájának az alapjait. Amikor a közmunkaprogram elindult, hirtelen rend lett azokban a falvakban, ahol korábban szinte senkinek nem volt munkája. Mi nem csak megélhetést adtunk az emberek kezébe, hanem önbecsülést is – fogalmazott. Hozzátette: szeretnék azt a nemzetpolitikát folytatni, amely a nemzet egyesítését szolgálja.

A magyar államnak már arra is van lehetősége, hogy a határon túl olyan programokat indítson el a Felvidéktől Kárpátalján keresztül, Erdélyen át egészen a Délvidékig, amely az ottani magyarok boldogulását, helyben maradását segíti elő.


Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a korábbiakban elvégzett munkának meglett az eredménye és a kormányzat is érzékeli a választókerület elkötelezettségét. A kormány meghallja a vidéki településeken élők hangját. Ezt bizonyítják az elmúlt négy év eredményei is. Kiemelte, a víziszárnyas-ágazat részére nemrégiben megítélt 1,9 milliárd forint többlettámogatást. Majd hozzátette, a cél az, hogy hosszú távon is rendeződjön a víziszárnyast tartók helyzete. 

– A Duna–Tisza közi Homokhátság vízutánpótlásának megoldása harmincéves közéleti, politikai kudarcom, amelynek orvoslására most először nyílik hatalmas lehetőség. A kormány összességében 6,7 milliárd forintot nyújt a Homokhátság ökológiai vízutánpótlásának tervezésére – tette hozzá a honatya, aki azt is elmondta, hogy a következő kormányzati ciklus fontos feladata lesz a választókerületben a térségi turisztikai fejlesztés. A polgármesterekkel közösen olyan turisztikai koncepciót készítettek, amely mintegy 100 projektet tartalmaz.

– A mezőgazdaságot sikeresen megerősítettük a számos kihívás – az orosz piacok embargó miatti elvesztése, az aszály, a jégkár, a sertéspestis – ellenére. Jövedelmezőségében dinamikusan fejlődött a magyar mezőgazdaság. Szintén a vidéki lehetőségeket növelik a turisztikai támogatások. A falvak, városok infrastrukturális fejlesztése pedig magas fokozatra kapcsolt, aminek egyik fő eleme a Magyar Falu Program, de ide sorolom a falusi CSOK-ot és a közútfejlesztési beruházásokat is. Ezek eredményeképpen kezd csökkenni a városi és a vidéki élet közti különbség, a vidéki élet ismét kezd vonzó lenni: már ezerkétszáz olyan település van, ahol az elmúlt három évben megállt a lakosság számának csökkenése – tette hozzá az országgyűlés alelnöke.


s. r.

Fotó Fantoly Márton

               

Kövessen minket a Facebookon is!