Kultúra 2014. november 3. 09:35

Az Év Olvasója: Szántai Mária

Képgaléria
Az Év Olvasója: Szántai Mária
Az Év Olvasója-díjjal idén Szántai Máriát tüntette ki a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A kitüntető oklevelet és az ezzel járó ajándékot az Országos Könyvtári Napok záróünnepségén vette át Kállainé Vereb Mária igazgatótól. Marcsi, a Közgazdasági Szakiskola végzős tanulója szinte mindennapos vendég a könyvtárban. Az év során 174 dokumentumot kölcsönzött és olvasott el.

Marcsi vidékről, Kömpöcről jár Kiskunfélegyházára az iskolába. Naponta több mint 70 kilométert utazik. A könyvtárnak 2011 óta tagja.

- Hogyan lettél ennyire szorgalmas látogatója a könyvtárnak.

- Már a tanulmányaim megkezdése után beiratkoztam. Ha korábban érkezek a busszal, vagy az órák után még várakozni kell a járatra, akkor itt mindig hasznosan, olvasással tudom eltölteni az időmet. Rendszerint utazás közben is olvasok.

- Milyen olvasmányokat kedvelsz?

- Szeretem a romantikus regényeket, de a krimit és a fantasztikus műveket is szívesen olvasom. Azok alaposan megmozgatják a fantáziámat.

- Azt tudod, hogy a fiatalok közül egyre többen elkerülik a könyvtárt. Az elektronikus világ más irányba viszi őket. Mi az, ami téged itt tart?

- Az, hogy sokkal kényelmesebb egy könyvet meleg szobában olvasni, mint egy telefont, számítógépet bújni. Szerintem illúzióromboló gépen, vagy telefonon olvasni. Nekem a könyv sokkal kényelmesebb, sokkal barátságosabb. Ezt láttam otthon is. Édesanyám és nagyanyám is nagyon sokat olvas. Úgy tűnik, nálam ez örökletes dolog.

- Az eddig elmondottakból valószínűsítem, hogy te nem tartozol azok közé, akik a kötelező olvasmányoknak a rövidített változatát olvassák el, vagy filmen nézik meg.

- Egyáltalán nem. A filmek nem tudnak lekötni annyira mint egy könyv. Inkább elolvasom, még ha az utolsó pillanatban is.

- Mitől több a könyv, mint a film?

- Nekem azért, mert olvasás közben sokkal jobban el tudom képzelni a történéseket, mintha filmen nézném. Az agyamban emlékképekként leforog egy-egy jelenet, és az sokkal változatosabb, valóságosabb, sőt sokkal jobb.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!