Helyi hírek 2022. március 11. 08:00

Petőfi könyvszobor Félegyházán

Petőfi könyvszobor Félegyházán
Kettő különleges, Petőfi Sándor arcképét ábrázoló könyvszobor készült Kis-Szabó János jóvoltából, a Petőfi 200 emlékév tiszteletére. A kész műveket a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tekinthetik meg az érdeklődők. A szobrok elkészítésének részleteiről Kis-Szabóné Edit, a könyvtár munkatársa mesélt, aki nem mellesleg az alkotó művész felesége.



– A férjem már évek óta készít különféle könyvszobrokat. Ezzel az eljárással már született arckép, mesefigura is, de a legutóbbi két szobor, ami a keze munkáját dicséri, a Petőfi 200 programsorozathoz kapcsolódóan készültek.



Az egyik, egy napszemüveges, vagány megjelenésű Petőfi arckép, a másikon pedig a klasszikus, mint büszke forradalmár jelenik meg Petőfi Sándor sziluettje.



A könyvtárban rendszeresen selejtezünk a könyvállományunkból, de a kidobás helyett valami környezettudatosabb megoldást kerestünk. Néhány éve az interneten találtam egy videót a könyvszobrokról, nagyon megtetszett ez a módszer. Én is kipróbáltam, de a férjem tökélyre fejlesztette a technikáját.



Nagyon aprólékos, pontos munkát igényel az elkészítésük, mivel minden egyes lapon egyenként ki kell mérni a hajtás, vágás helyét, és ha jól dolgoztunk, egy térbeli szobrot kapunk. A szöveg része nem sérül a könyvnek, tehát ha valaki még olvasni szeretne benne, megteheti – hangsúlyozta ki Edit.

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek