Kultúra 2022. március 17. 08:00

Kultúrsarok – Az új nemzedék művészete

Kultúrsarok – Az új nemzedék művészete
Március 25-én, pénteken 15 órakor a Móra Ferenc Gimnázium tanulóinak munkáiból nyílik kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában. Ugyanebben az időben debütál a megújult Korona Kávézóban induló Diákgaléria is, Bakos Flóra, a Móra Ferenc Gimnázium 12. c osztályos tanulója alkotásaival.



A művelődési központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a rendezvények szervezése mellett a különböző stílusú művészek munkáinak is teret adjon. Az elmúlt években felmerült az igény, hogy a feltörekvő generáció alkotói is nagyobb szerepet kapjanak ebben a kulturális folyamatban. Így született meg a Diákgaléria létrehozásának gondolata, amely a digitális kultúra és a művészeti hagyomány számára egyaránt megjelenési platformot kínál.



A mai művészeti nevelés egyik nehézsége, hogy a fiatal korosztály digitális tartalomfogyasztása során a képek áradatával találkozik, így azok befogadása felszínes marad. Ez pedig nem kedvez a kézzelfogható műalkotások igazi megismerésének. Nagy nyomás nehezedik tehát a művészek fiatal generációjára, akiknek egyfajta hidat kell képezniük saját nemzedékük és a művészet között, egy teljesen új stílusnyelvvel megszólítva a közönséget. Az ő feladatuk – az önkifejezés mellett – a művészet helyzetének és szerepének átértékelése is.



Ebben a nehéz küldetésben szeretne segíteni a Móra Ferenc Művelődési Központ azzal, hogy bemutatkozási lehetőséget kínál a helyi oktatási intézmények tehetséges tanulóinak a Korona Kávézóban. A Diákgaléria első tárlatának képanyagát Bakos Flóra 12. c osztályos tanuló műhelymunkái adják. Az alkotó legjobb képei mellett – mintegy azokat kiegészítve – a művelődési központ aulájában a Móra Ferenc Gimnázium képzőművészeti csoportjának műveiből is szerveződik egy kiállítás. A számos stílust és nézőpontot magába olvasztó tárlat pontos képet ad az új generációkat jellemző útkeresési folyamatról.



A művészet mindig az ember kísérője volt, amelyben önkifejeződését és a világhoz való kapcsolatát kereste. Tekintsünk tehát mi is nyitottan a fiatal művészek első szárnypróbálgatásaira!
                

Kövessen minket a Facebookon is!