Helyi hírek 2022. március 18. 08:00

Körkérdés: Elkezdte már a kerti munkákat?

Körkérdés: Elkezdte már a kerti munkákat?
Bár az igazi tavaszi idő még várat magára, a kertekben, balkonokon már egyre több a teendő. Körkérdés rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a félegyháziakat, hogy hozzáláttak-e már a tavasszal aktuális feladatokhoz kertjükben, hobbijukon, teraszukon.

Regéci Márta (45)
– A családi házunkban még nem kezdtünk neki a kert felélesztésének, mert az átlaghőmérséklet nem elég magas hozzá. Ezidáig az elszáradt növényi részeket sem mertem eltávolítani a földről, mert még hideg időjárást is jósolnak a meteorológusok, és hátha ezzel megvédem őket a fagysérüléstől. Azt látom a kerti növényeimen, hogy még az igazak álmát alusszák. A hóvirágok virágoztak még csupán. Néhány nappal ezelőtt vettem észre, hogy a tulipánhagymák kezdenek előbújni a földből, és a nárciszok is lassan virágoznak. Első lépésként a fűfelületet szoktuk felfrissíteni, de még ezzel is várunk néhány napot, vagy egy-két hetet. Nagyon szeretem a növényeket, igyekeztem úgy betelepíteni a kertet, hogy egész évben legyen valami zöld rész az udvarunkban. Mindig van szamócánk, többféle gyógynövényünk, például rozmaring, levendula, orvosi zsálya, kakukkfű, citrom illatú kakukkfű, citromfű, csoki és narancs illatú menta, körömvirág. Még az előző lakó is hagyott itt szép virágokat, mint jácint, pünkösdi rózsa, liliom, vasvirág. A házunk előtt pedig bőrvirág és cickafark díszeleg.





Csányi József (48)

– Sokan nehezen hiszik el rólam, hogy én szoktam otthon a kertünket rendezni. Általában március közepén kezdem el a fák, bokrok metszését. Ezt követően lemosópermetezek, majd a gyepszellőztetés történik. Ekkor kapcsolom be az öntözőrendszert is. Ahogy jönnek a jobb idők, heti rendszereséggel kell a füvet nyírnom, ugyanis nagyon szépen, gyorsan nő. Van egy kisméretű traktorom, amivel lényegesen egyszerűbb a fűnyírás. A kutyám pedig áhítattal nézi a munkálatokat, és vigyáz rám. Az egész család nagyon szereti a növényeket, ezért többfajta dísznövényünk is van. Többek között egy tulipánfa, ami már érzi a kellemes időjárás közeledtét, így bimbóba borult. A virágok közül a hóvirágok és a tulipánhagymák keltek először életre. Örömünkre, egész évben körbevesznek minket a zöld növények, ugyanis számos örökzöld bokrot, fát telepítettünk a portánkra. Általában április közepén beültetjük a balkonládákat muskátlival, vagy más szép, színes virágokkal. A legnagyobb büszkeségünk pedig egy 1979-ben töveztetett citromfa, ami éves szinten 20-30 kilogramm citromot terem családunk nagy örömére. Ha majd tartósan 15 Celsius fok felett lesz az átlaghőmérséklet, akkor kirakjuk azt is az udvarra. Addig viszont a tárolóban marad.





Endre Róbert (41)
– A családunknak van egy városszéli hobbikertje, ahol a tavasz beköszöntével hozzákezdünk a tavaszi munkálatokhoz. Szántással fogunk kezdeni, előkészítve a talajt a további teendőkhöz. A március 15-i hosszú hétvégén picit megmetszem az almafákat, amit inkább csinosítgatásnak neveznék. Ha jobb lesz az idő, akkor fogom az igazi nagy metszést elvégezni rajtuk. A telken, a gyümölcsfákon és a zöldségeken kívül, többfajta szőlőt gondozunk, illetve néhány diófa is helyet kapott. Anyukám nagyon szereti a virágokat, így azokat ő gondozza. Jelenleg is van a földben pár hagymás növény, mint például tulipán, de ezen kívül megannyi szépség díszíti majd a kertet az édesanyám jóvoltából.





Balog Enikő (35)
– Panelházban lakom, ezért csak a kis helyet igénylő növények jöhetnek szóba. A balkonládákba már elültettem tíz tő árvácskát és két tő boglárkát. Most csak reménykedni tudok, hogy a fagyok nem tették őket tönkre, és beindul a virágzásuk. Nyáron egy-két paradicsom- és paprikapalántát is ültetni szoktam. Ezek termései persze nem elegendőek a családunknak, de nem is ez a cél. Egyszerűen csak élvezettel nézegetjük őket, ahogyan napról napra egyre szebbek a zöldségeink.





Kőházi Gergő (29)
– A családunk rendelkezik egy külterületi hobbikerttel, ahol a munkálatokból mindenki kiveszi a részét. Én is ki szoktam járni hetente, és segítek a szüleimnek a nehezebb fizikai munkát igénylő feladatokban. Ha majd picit emelkedik a hőmérséklet, elkezdjük előkészíteni a talajt a vetésre, és a virágok ültetésére. Van egy kis konyhakerti rész, ahol paradicsom, paprika, hagyma, répa, krumpli terem minden évben. Mivel emeletes házban lakunk, de nem szeretnénk lemondani a színes virágokról, így az anyukám balkonládákba szokott az időjárás függvényében virágokat ültetni: télen fagytűrőket, nyáron pedig muskátlikat.

V. B.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!