Helyi hírek 2022. március 15. 17:40

Megemlékeztek a március 15-i forradalom hőseiről

Képgaléria
Megemlékeztek a március 15-i forradalom hőseiről
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztek meg Kiskunfélegyháza polgárai, vezetői a március 15-én délelőtt zajló ünnepségen. Hatalmas tömeg gyűlt össze a verőfényes napsütésben, ahol Keresztes Tünde kulturális referens köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ünnepségen a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvózenekar a Himnuszon és a Szózaton kívül indulókat, a Széljáró Balladás zenekar A Mi Petőfink című albumukról megzenésített Petőfi verseket adott elő. A Nemzeti dalt Gombás Bende és a Móra Ferenc Gimnázium diákjai szavalták el.

Az esemény egy meglepetésnek is helyet adott, amikor Csányi József polgármesternek Vida Dorina, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense adta át a Nemzeti Művelődési intézet ajándékcsomagját, és ezzel jelképesen megnyitották a Petőfi Klubot Kiskunfélegyházán. Ezt követően mondta el ünnepi köszöntőjét a város első embere.

–  Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a napfényben fürdő ünneplő Félegyházát és az itt megjelent polgárokat. Március 15-e, vagy ahogyan eleink mondták – március idusa – különleges státuszt jelöl történelmünkben. Nagyon sokat hallottak már a jelenlévők is az 1848-as esztendő történéseiről, a szereplőkről, de én fontosabbnak tartom, hogy talán ez az eseménysor ívódott legmélyebben a magyarság szívébe, lelkébe.

Az akkori és ottani történelmi események, tények pont olyan távolságra vannak jelenkorunktól, amikor a valóság még nem torzul egyik irányba sem. Azaz nem rakódnak rá a feledés leplei, de a nagy túlzásoktól is mentesek maradnak. A romantikus köntösbe burkolt főszereplők tisztán ragyognak elő tudatunk mélyéről, jelezve, hogy a hősök, a jót akarók, a tiszta lelkületűek – bár később elbuktak – mégis állócsillagként ragyognak történelmünk egén. Példaként állnak szálfa egyenesen, rendületlenül előttünk. És ezeket nem engedhetjük besározni, elhomályosítani, különösen most, amikor a hagyományos értékek recsegnek, ropognak, a szabadosság hullámai mindent elborítanak, a kapaszkodóinkat el akarják orozni és hamis próféták hirdetik az igét – büntetlenül. Most kell nagyon, de nagyon erősen ragaszkodnunk hőseinkhez, példaképeinkhez, múltunkhoz.

Amikor kis óvodásaink kiballagnak ide a Petőfi szoborhoz és olykor tétova téblábolás után letűzik zászlócskáikat – bizony kevés meghatóbb jelenet van ennél. Valahol itt kezdődik az a folyamat, hogy a jövő nemzedékét bekapcsoljuk ebbe az érzelemkörbe, hogy még nagyon sokáig érezzék az emberek Kiskunfélegyházán 1848. március 15. lényegét, megtölthessük ezt a dátumot a büszkeség, az öröm, a meghatottság érzelmeivel.

Kiskunfélegyházán két emblematikus szobor van, mely korunkban a hazafiságot, a helytállást, a becsületet hirdeti az elé állóknak, a távolról érkezőknek, de mindenekelőtt nekünk, városlakóknak. A Szent Istvánt ábrázoló alkotás a Szent István templom kertjében található Petőfi Sándor leghíresebb, ércbe öntött alakja pedig itt áll mellettünk. Mindkettő határozott, elszánt, ahogyan alkotójuk lelkében megfogant. A sors érdekes adománya, hogy mindkettő készítője az erdélyi magyarság jeles szobrászai. A székely Köllő Miklós szobráért csak hálásak lehetünk. Elődeink harcosságán, élelmességükön múlt, hogy ide érkezhetett nagy költőnk szobra, de utódaink is büszkén emlegethetik majd, hogy városunkba hozták az egykor Segesváron állt, s elmenekített Petőfit. És nem véletlenül van pont itt és nem másik téren, máshol. Ez a szobor Félegyháza városközpontjának a középpontja. Innen sugárzik szét városunkra, polgárainkra az a 1848-as szellemiség, amelynek minden félegyházi lakosra hatnia kellene. De mikor ide gyülekezünk mi városlakók, akkor a nagy költőnk óhatatlanul a közösség középpontjába kerül. Mindenki vet rá legalább egy pillantást, még akkor is, ha már százszor, ezerszer látta. Egyszerűen hatása alá kerülünk. Íme, valamiféle Petőfi varázs, amit az érző lelkület felfoghat. És ez megmutatkozik a megemlékezések műsoraiban, a koszorúzásokban, úgy a múltban, mint a jelenben. Már 174 esztendeje annak, hogy történelmünk eme fényes napjai lezajlottak. Azóta van tudatunkban, hogy ezek a történések a szabadság jelképei egyenként és együttvéve is. 1848 márciusa óta erősödhet bennünk egyre erőteljesebben, hogy milyen nagyszerű dolog is a szabadság mámora, mivel újkori történelmükben nem sokszor és nem hosszan adatott meg nekünk, magyaroknak ez az érzés.

Most viszont, 2022. március idusán úgy gondolom, hogy viszonylag nyugodtan ünnepelhetünk, még akkor is, ha körülöttünk komoly, vészjósló viharfelhők gomolyognak és időről-időre jeges fuvallat csapja meg szívünket. De ne hagyjuk, hogy a félelem eluralkodjon rajtunk, mert, ahogy megvan írva: „Ne félj, mert nem a félelem lelkét kaptuk, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét!”. Használjuk ki a lehetőséget arra, hogy itt lehetünk békességben, és közösen örüljünk az életnek, a szabadságnak, mutassuk fel közösen az erőt, s legyünk szeretettel egymás iránt, de közben gondoljunk arra, hogy e 174 esztendő alatt hány és hányféle formában kellett, lehetett, engedték a megemlékezést. Egyetlen helyen, emléken, szobron sem helyeznek el annyi koszorút, virágot, mint itt a legnagyobb költőnk szobránál – zárta beszédét Csányi József.

A rendezvény zárásaként a tisztelet koszorúit elhelyezte: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság és a Kiskunfélegyháza Hivatásos Tűzoltó parancsnoksága, a Vitézi Rend, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Önkormányzata,  a Nemzeti Fórum helyi szervezete, a FIDESZ Kiskunfélegyházi Szervezete, a Veled a Városunkért Egyesülete, a Fidelitas Kiskunfélegyházi Szervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Mi hazánk Mozgalom Kiskunfélegyházi Szervezete, a Demokratikus Koalíció Kiskunfélegyházi szervezete, a Megoldás Mozgalom Szervezete, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár vezetői, a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársai, a Kiskun Múzeum kollektívája, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG két tanítási nyelvű Technikum és Kollégium tanárai, a Móra Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának pedagógusai, a Kiskunhalasi Szakképzéséi Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskolája és Kollégiumának vezetői, a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának igazgatói, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégiumának vezetői, a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedagógusai, a Batthyány Lajos Általános Iskola vezetői, a József Attila Általános Iskola igazgatója, Platán Általános Iskola igazgatója, Dózsa György Általános Iskola igazgatója, valamint a Darvas Általános Iskola vezetői.

Egyesületek, civil szervezetek képviseletében koszorút helyezett el: a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület, a 1956. Magyar Nemzetőrség Kiskunfélegyházi Egysége, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete, a Huszka József Hagyományőrző Egyesület, a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület, a Vállalkozók Ipartestülete Szolgáltató Egyesület, a Kiskunfélegyházi Békeklub, illetve a Kiskunfélegyházi Mozgáskorlátozottak Egyesülete.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek