Helyi hírek 2022. március 20. 08:00

Ezer szállal kötődik Félegyházához a jeles kutató fia

Ezer szállal kötődik Félegyházához a jeles kutató fia
A legendás sportgimnázium tudós tanára, dr. Mezősi Károly 115 évvel ezelőtt 1907. január 15-én született. Életét és munkásságát áldozta arra, hogy bebizonyítsa, igaz Petőfi állítása, miszerint „ez a város születésem helye” Kiskunfélegyházára vonatkozik. Kutatómunkájának köszönhetően sikerült beazonosítani Móra Ferenc szülőházát, amelyet 50 évvel ezelőtt adtak át és látogatható azóta is. Fia, dr. Mezősi Károly az iskolában nevelkedett, nem véletlen szoros kötődése városunkhoz.

Milyen alapokat adott a félegyházi gyerekkor?

– Itt nőttem fel Petőfi városában. Olyanok társaságában, mint Magyari Béla, Kerék Csaba, a sportgimnázium egész kollégiuma. Nevelőtanárainkkal, Kapus Bélával, Somogyvári Zoltánnal. Minden nap találkoztam Tulit Péter bácsi tornászaival. Az udvaron is ott volt egy nyújtó, egy távolugró gödör, egy korlát és magasugró gödör is. Itt reggeltől estig folyt az élet. Én is jó voltam távol- és magasugrásban egyaránt. Magasugrásból országos ifjúsági bajnok és az országos válogatott tagja lettem. Ez érlelt bennem olyan gondolatot is, hogy a középiskola után jó lenne elmenni a testnevelési főiskolára. Nekem tanulni kellett kitűnően, vagy jelesen Végül úgy döntöttem, hogy orvos leszek. Fel is vettek a szegedi egyetemre, amit sikeresen el is végeztem. Utána a Rókus kórházban kezdtem el dolgozni belgyógyászként. Abban az időben még első osztályú teniszező is voltam és utána nevelőedző. A kórházban túl sok volt az éjszakai ügyelet, amit egy idő után meguntam. Kaptam egy jó háziorvosi lehetőséget, ezt a mai napig gyakorlom.

Bár Pesten élsz, heti gyakorisággal lehet veled találkozni a város utcáin sétálva.

– Szeretem a várost. Szerettem egyetemista koromban is, mindig hazajártam. A kórházi munkatársak között is nagyon sok jó barátom volt. Természetesen kialakult egy nagyon jó baráti kör, akikkel ma is rendszeresen és szeretettel találkozunk.



Édesapád tudós tanárként Petőfi szülőhelyét kutatta. Mennyire hatott ez a te életedre?

– A Petőfi szülőhely kutatása rányomta a bélyegét a családunk életére. Édesapám megszállottja volt ennek az ügynek. Hitt abban, hogy igaz volt a költő állítása, hogy „ez a város születésem helye”. A kiskőrösi bizonyítékokat soha nem találta meggyőzőnek. Apám a Pest Megyei Múzeumok igazgatója lett később, de nem tudta felvenni abban az időben a tudományos vezetőkkel, akadémiai emberekkel a kapcsolatot. Éppen ezért nem is álltak mellé a szülőhelyvitában. Hiszem, hogy a történtek után még nem zárult le ez a vita.

s. r.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!