Helyi hírek 2022. március 20. 12:00

Titkok a levéltárból – A szolgáltatóházról

Titkok a levéltárból – A szolgáltatóházról
A város vezetői 1972 őszén a lakossági szolgáltatások fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalásokat folytattak a KISZÖV (Kisipari Szövetkezetek Országos Szövetsége) megyei vezetőivel, valamint a több ágazatot képviselő ipari termelőszövetkezetek elnökeivel. Megállapították, hogy az életszínvonal általános növekedése, a tartós fogyasztási cikkek elterjedése, a lakosság szociális és kulturális ellátottságának emelkedése miatt szükségessé vált az ipari szolgáltatások színvonalának növelése, valamint a szolgáltatási kör bővítése.

Éppen ezért a városközpont átépítése során tervbe vettek egy korszerű, kb. kétezer négyzetméter alapterületű, kétszintes szolgáltatóházat, amelyet az Attila, Kossuth és Dózsa György utcák által határolt területen – az eredeti elképzelések szerint – 1974 év végéig kellett volna felépíteni. A különböző lakossági igényeket kielégítő szövetkezeti szolgáltatások mellett itt jelölték ki a korábban sokat vándorolni kényszerült 2-es számú postahivatal végleges helyiségeit is. A tanács vállalta, hogy elvégzi a tervezéssel és a beruházás lebonyolításával kapcsolatos tennivalókat, valamint a terület közművesítésével segíti a szövetkezetek saját erőből és KISZÖV-támogatással megvalósuló, 16 millió forintos költségvetésű szolgáltatóházának felépülését.

Az építkezés azonban a tervezett időpontban nem tudott megkezdődni, a kivitelezéshez csupán 1974-ben fogtak hozzá. Eddigre már részben zajlott, részben be is fejeződött a környékbeli emeletes társasházak építése, és megtörtént a szomszédos ABC-áruház átadása is. A Kossuth utca 16. szám alatti szolgáltatóház végül 1976 nyarára készült el, az egyik társtulajdonos, a Háziipari Szövetkezet hamarosan be is költözött az emeleti részbe. A Kiskunhalasi Építőipari Vállalat Kiskunfélegyházi Főépítésvezetőségének dolgozói által felépített korszerű szolgáltatóház hivatalos átadásra azonban csak ősszel, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 59. évfordulója tiszteletére, november 5-én került sor.

Az épület földszintjén 91, az emeletén pedig 82 helyiséget alakítottak ki. A Háziipari Szövetkezet mintegy 1350, a Ruhaipari Szövetkezet 340, az Építőipari Szövetkezet 197, a Szolgáltató Szövetkezet 160, a 2. számú Posta 130, a Fémipari Szövetkezet 110 négyzetmétert mondhatott magáénak. Az elérhető szövetkezeti szolgáltatások között szerepelt a női- és férfifodrászat, kozmetika, vegytisztítás, gyorsmosoda, háztartási kisgép-, rádió- és TV-javítás valamint képkeretezés.

Ónodi Márta
                  

Kövessen minket a Facebookon is!