Helyi hírek 2022. március 19. 08:00

Nagy sikere van a Petőfi-emlékév tiszteletére készült gasztronómiai újdonságoknak

Nagy sikere van a Petőfi-emlékév tiszteletére készült gasztronómiai újdonságoknak
Már a megjelenés napján keresték a Petőfi-menüt és a Kokárdadesszertet is a Sirius Clubban és Kovács János Cukrászatában – tudtuk meg a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól. Hozzátették: egész évben elérhetőek lesznek a gasztronómiai újdonságok.



Olasz Anita, a kiskunfélegyházi Tourinform iroda vezetője elmondta, hogy hosszas ötletelés nyomán született meg a gondolat, hogy a gasztronómiában is tudjanak mutatni valamit, ami petőfis. Az emlékév kapcsán minden város megragadja a lehetőséget, hogy a rá jellemző, Petőfivel kapcsolatba hozható dolgokat megmutassa, felerősítse, így nem maradhatott ki Kiskunfélegyházán ez a terület sem. A Félegyháza torta sikere után úgy gondolták, hogy egy Petőfi-menü jelenléte szükséges a városban, hiszen kell, hogy legyen olyan különlegesség, amivel jóllakathatják a Tourinform irodába betérő látogatókat, tudjanak ajánlani valami igazán félegyházi étket.



Felvették a kapcsolatot Bakó Imrével, a Sirius Club vezetőjével és közös erővel született meg a március 15-e óta kapható Petőfi-menü: Petőfi-leves (minek nevezzelek?), marharostélyos, burgonyás, szilvatöltelékes krokettel és mustár mártással, a desszert pedig a Petőfi-szelet nevet kapta. Ez gyakorlatilag egy almás-mákos-diósszelet, némi mazsolával és útifűmaghéjjal. Megtudtuk, hogy ismereteik szerint Petőfi Sándor az egyszerű ételeket szerette, viszont jó minőségű hús mindig volt az asztalukon (édesapja mészárszéket vezetett), illetve édesanyja felvidéki származásából adódóan a burgonyagombóc, vagy krokett is nagy hagyománnyal bírt étkezéseikkor. Bakó Imre elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt, hogy ők készíthették el ezt a menüt, ami máris nagy népszerűségnek örvend, és amit egész évben elérhetővé tesznek a vendégek számára.



Március 15-én debütált a Kokárdadesszert is, ami Kovács János cukrászmester alkotása. Kérdésünkre elárulta, hogy maguk is meglepődtek a tavaly bemutatott Félegyháza torta sikerén. Nem remélt érdeklődés kísérte, ami a mai napig megmaradt szerencsére. Azóta elkészítette a Holló-kockát városi megbízásból, ami egy aszaltszilva-ágyon, pálinkával, csokoládé ganache réteggel, mandulás fehércsokoládé réteggel, ét-, tej- és fehércsokoládés borítással ellátott desszert. Ezt limitált darabszámban gyártották, terveik szerint jövőre újra kapható lesz. A Kokárdadesszertet a Tourinfom iroda ötlete alapján állították össze: egy piros-fehér-zöld színű sütemény készült. A félgömb formájú finomság belsejében egy mascarponés, citromos-narancsos krém lapul, amit savanykás meggyzselé tesz még pikánsabbá. Az alap egy ropogós linzer, középen fehércsoki-bevonattal, alul pedig tökmagolajos fehércsokoládés réteggel megbolondítva. A kokárdát formázó desszertet a tetejére helyezett édes piros tüll teszi megjelenésében is ünnepivé. A cukrászmester azt is elmondta, hogy nagyon örültek a felkérésnek, a jövőben is szívesen részt vesznek hasonló feladatban.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek