Helyi hírek 2022. március 22. 16:00

Működő tűzhányók a könyvtárban

Képgaléria
Működő tűzhányók a könyvtárban
Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár tartott előadást a napokban a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Földrajzi szabadegyetem előadás-sorozatában A tűzhányók világa címmel. Az előadót, a vulkanológus professzort az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetőjét és munkásságát Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár ismertette.

– Központban vannak a tűzhányók. Most egy olyan évet hagytunk magunk mögött, ami tele volt érdekességekkel és olyan vulkáni kitörésekkel, amelyek nagymértékben hatottak az ott élőkre. Olyan vulkáni kitörés történt a Kanári-szigeteken, amikor az udvarokon tört fel a magma és három hónapon keresztül több mint kétezer házat pusztított el. Ez nagyon komoly kitörés volt. Idén január elején volt ennél egy nagyobb kitörés a Tonga-szigeten, amely felhívta magára a figyelmet úgy, hogy senki nem látta, viszont mindenki hallott róla, mert a hanghullámok, a lökéshullámok vagy ötször körbekerülték a Földet, szökőár indult el, az óceánok területén is szétterjedt.

Ma már az emberiség 10 százaléka él vulkáni veszélyben. Ez 800 millió embert érint. Kérdés, hogy lesz-e olyan vulkán, ami nem csak kis közösséget érint. Biztos, hogy lesz, csak az a kérdés, hogy mikor.

Magyarországon biztonságban vagyunk?

– Olyan szinten igen, hogy az Alföldön nem számíthatunk kitörésre. A Kárpát-medencében egy olyan vulkán van, a székelyföldi Csomád, amely 30 ezer éve tört ki utoljára, de a jövője még bizonytalan – mondta el dr. Harangi Szabolcs.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!