Petőfiszállás 2022. március 19. 17:00

Megáldották a felújított pálosszentkúti templomot

Képgaléria
Megáldották a felújított pálosszentkúti templomot
Szentmise keretében megáldották a felújított pálosszentkúti templomot március 19-én, szombaton. Az eseményen megjelent és ünnepi köszöntőt mondott Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szász János polgármester. Az ünneplőket Puskás Antal tartományfőnök köszöntötte, a templomáldást elvégezte és a misét celebrálta Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek.

Szász János polgármester elmondta, hogy a település életében nagy jelentőséggel bír ez az esemény, hiszen a templom az otthonuk. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik révén létrejöhetett a felújítás.
– Szükségünk van megtalálni az Istent, de ez csak csendben lehetséges. Zajban és nyugtalanságban lehetetlen. Isten a csend barátja. Mi a templomban találjuk meg a csendet – hangsúlyozta.

Soltész Miklós államtitkár beszédében emlékeztetett mindenkit arra, hogy nehéz időszakban élünk. A gonosz és az ő ármánykodása nemcsak Ukrajnán belül pusztít, hanem adott esetben barátságokat is szét akar verni. A lengyelek és a pálos atyák barátságára hívta fel a figyelmet és arra, hogy a történelem során mindig számíthattak egymásra. Arra kérte a megjelent lengyel vendégektől, hogy közvetítsék a lengyel nép felé, hogy az évezredes barátságukat nem pusztíthatja el és rombolhatja le a gonosz ármánykodása. Hangsúlyozta, hogy a kormány azzal, hogy sem fegyvereket, sem katonákat nem ad a háborúban, azzal a magyarokat és az ukránokat is egyaránt védik. Ez a józan ész gyakorlata – fogalmazott. Arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak a háború borzalmainak áldozataiért, a mihamarabbi békéért és azért, hogy a szerető segítségre legyen erőnk és akaratunk a későbbiekben is.

– Azért is imádkozzunk, hogy a gonosz a régi barátságokat ne tudja tönkre tenni – tette hozzá.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett mindenkit arra, hogy mennyi küzdelem jellemzi ma az országot. Ahogy fogalmazott, történelmi időt élünk, nagy megpróbáltatás időszaka ez. Kiemelte: egy nemzet a közösségeiben lélegzik, a templomok közösségeiben is. Beszédében hangsúlyozta: több mint félmilliárd forint összegben sikerült a választókerületében a templomokat megújítani, amelyért köszöni az önkormányzat munkáját is.

Gondolatait Reményik Sándor soraival zárta:

Kicsi fehér templomotokba
Most minden erők tömörülnek.
Kicsi fehér templom-padokba
A holtak is mellétek ülnek.

A nagyapáink, nagyanyáink,
Szemükbe biztatás vagy vád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”

Ünnepélyes templomáldás és szalagátvágás után az esemény szentmisével folytatódott.

Z. A.
           

Kövessen minket a Facebookon is!