Kultúra 2022. március 29. 08:00

Holló Nap Tiszadadán – Rangos díj Rosta Ferencnek

Holló Nap Tiszadadán – Rangos díj Rosta Ferencnek
Amint azt sokan tudják, városunk legjelentősebb festőművészének, Holló Lászlónak emlékét három település ápolja. Félegyháza születése és ifjúsága jogán, s mint aki elindította a világhír felé; Debrecen, ahol kiteljesedhetett festői világa és Tiszadada, amely több évtizeden át szolgálta a nagy művész nyári feltöltődését, pihenését.



Ez a Tisza-menti település 2000 lakosával mintaszerűen ápolja Holló László emlékét. Itt találjuk az ország egyetlen Holló Lászlóról elnevezett általános iskoláját, ahol egyhetes programsorozattal emlékeznek névadójukra minden évben, március elején. A tájházban találhatunk egy kisebb, de jelentős képgyűjteményt és most van kialakítás alatt a festő munkásságát bemutató külön épület is. Kultuszukban jelentős szerepet játszott Laci bácsi fogadott unokája, dr. Ujváry Zoltán, a Debreceni Tudományegyetem néprajzprofesszora, aki nemcsak Tiszadadának, de a környékbeli nagyobb települések múzeumainak is ajándékozott a gazdag Holló hagyatékból.



Az idei Holló megemlékezésre Kiskunfélegyházáról többen is ellátogattak a Tisza-parti településre, hogy részesei legyenek az ottani rendezvénynek, mint például a Félegyházi Holló László Képzőművész Kör kiállítása megnyitásának. A színvonalas tárlatot Mindszenti Lászlóné, a kör egyik alapító tagja ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, és a Padkaporos Táncegyüttes négy táncosa varázsolta el a nézőket. Előtte azonban a félegyháziak és a debreceni küldöttség megkoszorúzta Laci bácsi és Ujváry Zoli bácsi mellszobrát.



Más okból is kiemelkedő volt ez az alkalom, ugyanis a Kiskunfélegyháza képviseletében jelenlévő Rosta Ferenc alpolgármesternek itt adták át az utolsó erdélyi polihisztorról, Brassai Sámuelről elnevezett Brassai művészeti díjat. Az indoklás szerint „A Holló László-díj kuratórium elnökének, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium volt igazgatójának, Kiskunfélegyháza alpolgármesterének a képzőművészeti kultúratámogató tevékenységéért, Holló László emlékének ápolásáért, éveken keresztül maradandó értéket teremtő kimagasló munkájáért” adományozták az elismerést.



Rosta Ferenc szívet melengető gesztusnak nevezte a díjat, ami – fogalmazott – a 2015-ben átvett Holló László-díjjal együtt arra ösztönzi, hogy még nagyobb odaadással végezze a Holló László örökséget, a művészeteket és a művészeket pártoló munkáját.  
             

Kövessen minket a Facebookon is!