Helyi hírek 2022. március 25. 09:00

Véget értek az Internet Fiesta programjai a városi könyvtárban

Képgaléria
Véget értek az Internet Fiesta programjai a városi könyvtárban
Már 22. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak megszervezik az Internet Fiesta programjait az Informatikai és Könyvtári Szövetség felhívására. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár is csatlakozott a március 17-e és 24-e között zajló programsorozathoz.

Március 18-án Mi az E-hulladék? címmel a könyvtár Facebook-oldalán online kvízjátékkal hívta fel követői figyelmét az újrahasznosítás világnapjára. Március 22-én, kedden egész délelőtt több turnusban érkeztek a meghívott általános iskolás diákok az Ifjúsági sarokba, ahol robotikabemutatón vehettek részt. A könyvtár felkérésére a diákokat Kiss Gábor, a Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium pedagógusa és öt tanítványa várta. A zömében 6. és 7. osztályos résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a robotok és informatikai eszközök színes skáláját, a 3D nyomtatót és a különféle szenzorok működését szemléltető projektmunkákat.

Március 23-án, szerdán délelőtt középiskolás diákoknak tartottak előadást Kiberbiztonság Európában és VR bemutató címmel a PIXEL – Az Elektronikus Kultúráért Egyesület és a Katona József Könyvtár Europe Direct munkatársai. A biztonságos internethasználatról szóló előadásokat követően a fiatalok gyakorlatban is megismerkedhettek a VR sisakkal. A virtuális valóság kipróbálása során a választható szoftverekkel múzeumi barangoláson vehettek részt, lemerülhettek a Titanic romjaihoz, megkísérelhették a Holdra szállást az Apollo 11 űrhajósaival vagy éppen megtekinthették a csernobili tragédia helyszínét.

Március 24-én, csütörtökön délelőtt a program zárásaként az idősebb korosztály számára gyakorlatias előadással készült a könyvtár munkatársa, Kőházi Gergő informatikus könyvtáros, aki az E-ügyintézés a gyakorlatban címmel tartott előadást. A tájékoztatón az Ügyfélkapu és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használatát mutatta be a szakember az idősebb korosztály képviselőinek.

Szó esett az Ügyfélkapu rendszeréről, amely a
https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal-ra kattintva érhető el. A honlapra bejelentkezve sorban állás nélkül intézhetjük a hivatalos ügyeinket. Akinek nincsen Ügyfélkapu bejelentkezési kódja, az bármelyik okmányirodában, Kormányablakban, az adóhatóságok kiemelt ügyfélszolgálatán személyesen is kérhet hozzáférést, valamint elektronikus módon, az e-személyi okosokmány használatával.

Mi kell az Ügyfélkapunyitáshoz?

Egy személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány, ami lehet személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány. Szükség lesz egy aktív e-mail fiókra, ahová az esetleges értesítéseket fogják küldeni. Egy egyedi felhasználói névre, valamint egy jelszóra, aminél törekedni kell a különféle karakterek használatára a biztonságunk megőrzése miatt. 

Milyen ügyeket intézhetünk Ügyfélkapun keresztül?

Szinte bármit, ami a család, az oktatás, a pénzügy, a nyugdíj, a segély vagy az egészségügyi ügyintézéshez kell. Az utóbbit az EESZT, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálján tehetik meg, a https://www.eeszt.gov.hu/oldalvalaszto.jsp lapon. Itt lehetőség van Covid-19 oltásra regisztrálni, illetve az elektronikus receptjeinket, vizsgálati eredményeinket is nyomon követhetjük.

További információk a városi könyvtár munkatársaitól kérhetők.

V. B.

Kövessen minket a Facebookon is!