Helyi hírek 2022. április 9. 08:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók: Batthyány Lajos Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók: Batthyány Lajos Általános Iskola
Elérkezett az április, amikor a nagycsoportos korú gyermekek szüleinek választaniuk kell,  hogy melyik általános iskolába íratják be csemetéiket. Ez olykor nehéz döntés: intézményt, osztályt, vagy tanítót válasszunk? Cikksorozatunkkal szeretnénk megkönnyíteni a döntést, így folyamatosan közzétesszük a legkisebbeket váró osztályfőnökök bemutatkozását. Első alkalommal a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola két pedagógusa: Jernei Anikó és Csankovszki Márta osztotta meg gondolatait lapunkkal. 

A beszélgetést Jernei Anikó kezdte, aki elmondta, hogy kolleganőjével közösen azon az állásponton vannak, hogy egy elsős tanító néni munkája tele van szépséggel, de ugyanakkor az egyik legnehezebb feladatot látják el.
– Meg kell szerettetnünk a tanulást a kicsikkel, szimpátiát, bizalmat kell kialakítanunk a szülőkkel és a gyerekekkel egyaránt. Személyes tapasztalatom is van az iskolakezdéssel kapcsolatban, ugyanis az én gyerekem tavaly kezdte az első osztályt. Tudom, hogy a szülők és a gyerekek is tele vannak kérdésekkel, kételyekkel, félelmekkel, ezért a mi munkánk nagy részét az első időszakban az teszi ki, hogy megpróbáljuk könnyedebbé tenni mindenki számára az általános iskolába való beilleszkedést, az átállást az óvodai létből.


Jernei Anikó

Anikó szerint a szülőkkel való együttműködés elengedhetetlen a sikeres, közös munkához. Óvó- és tanítóképző főiskolát végzett, ami véleménye szerint nagy előnyt jelent tanítói munkájában. Mostanában a gyerekek nagy többsége négy évet jár óvodába, ami kedvező az érettség szempontjából. Az évek során megkapják a kellő alapokat az óvodapedagógusoktól, akik kiválóan felkészítik őket az iskolai életre. Erre az alapra már egyszerűbb építkezni.
– Az intézménybe bekerülve a legelső lépés a szociális képességek fejlesztése, egységbe hozatala, ugyanis a különböző csoportokból, családi háttérből érkező gyerekeket egy jól működő osztályközösséggé kell kovácsolnunk. Egyúttal játékos módon fel kell mérnünk az egyéb részképességeket, és ha szükséges, fejleszteni azokat. De a legfontosabb, hogy a bizalmukat elnyerjük.

Anikó az általános tantervű osztály – informatikai képzésű csoport osztályfőnöke lesz. A matematika tantárgy kiemelt figyelmet kap, legyen szó tehetséggondozásról, vagy igény esetén felzárkóztatásról – foglalta össze Jernei Anikó.


Csankovszki Márta

Csankovszki Márta, a leendő ének-zene emelt szintű osztály tanítója vette át a szót. – Lassan 35 éve
vagyok a pályán és saját tapasztalatból tudom, hogy mit jelent szülőnek és gyereknek az általános iskolai évkezdés. Mind a három gyermekem iskolakezdésekor magam is aggódtam, nehezebben éltem meg ezt az időszakot. Nagyon szeretném tapasztalataimat átadni a leendő tanítványaimnak és szüleiknek. Úgy gondolom, hogy csak mindannyiunk együttműködése vezethet sikerhez. Kiemelt figyelmet fordítunk a kollegákkal arra, hogy a közös élmények, programok, hangversenyek, ünnepségek során együtt, egymásért kihozzuk magunkból és a másikból is, a legjobbat. A Batthyány iskolában a lélek nagyon fontos! Ez a szemlélet megtérül, hiszen évek múltával is visszatérnek hozzánk egykori diákjaink. Azt hiszem, ennél nagyobb elismerés nem is kell egy pedagógusnak.

V. B.

              

Kövessen minket a Facebookon is!