Helyi hírek 2022. március 25. 15:00

Jótékonysági koncertet adott Palotás Gábor

Képgaléria
Jótékonysági koncertet adott Palotás Gábor
Jótékonysági koncertet adott Palotás Gábor ütőhangszeres művésztanár március 24-én, a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában Magyar Marimba Metszetek címmel.

A hangversenyre ingyenes volt a belépés, de az anyagi felajánlásokat szívesen fogadták. A zenész a befolyt összeg felét a zeneiskola ütőtanszakának eszközbeszerzésére adományozta, a másik felét pedig a március 26-án, szintén a zeneiskolában tartandó tavaszköszöntő jótékonysági koncert bevételével együtt az Ukrajnából menekülők megsegítésére ajánlotta fel.

A bő órás koncert repertoárjában felcsendültek Baráth Bálint, Győrffy Gergely, Horváth Balázs, Kovács Levente, Solti Árpád, Virágh András Gábor és Palotás Gábor művei.


Néhány mondatban az előadott művekről

A 2019-ben összeállított szólóprojektjében Palotás Gábor ismét a marimba felé fordult. A körülbelül 60 perces műsorban olyan marimbára írt művek szerepelnek, amelyek a megszólaltatás sokszínűségét, a zeneszerzői gondolkodás változatosságát és igazi különleges hangszínkavalkádot hordoznak magukban.

A Marimba Marimba Metszetek műsora: Virágh András Gábor: Capriccio per marimbafono Horváth Balázs: Surface Studies Kovács Levente: Introduzione e Capriccio Baráth Bálint: Janus Palotás Gábor: Shadows in the Forest Győrffy Gergely: Pedrolino Solti Árpád: Decaf Coffee

Virágh András Gábor a Szent István Bazilika orgonistája, 2008-ban Gazdag János felkérésére írta Capriccio per marimbafono című darabját. A szeszélyességet jelent, mely a mű virtuóz részeiben érezhető leginkább. A darab közepén egy lassú korál nyugtatja a művet.

Horváth Balázs zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Surface Studies című műve 6 tételes, melyet Palotás Gábor a koncerten háromszor két tételes elosztásban játszott. A mű lényeges, hogy minden tételben különböző módon szólaltatja meg a marimbát, van, hogy ujjakkal, van, hogy verőnyéllel, van, hogy puha, van, hogy kemény verővel stb. A hat miniatűr tétel sorrendje és koncerten belüli elrendezésre teljesen az előadóra van bízva.

Kovács Levente zeneszerző, a kecskeméti M.Bodon Pál Zeneiskola tanára. Egy korábban orgonára írt öttételes mű első tételét dolgozta át marimbára. A darab eredeti címe Sárkányeregetés volt, a marimbaváltozat címe Introduzione e Capriccio (Bevezetés és Capriccio). Igen ritka, hogy orgonadarabot dolgoz át egy szerző marimbára, ez a különlegesség is felcsendült a hangversenyen.

Baráth Bálint zeneszerző, zongoraművész, a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója. A koncerten felcsendülő rövid műve, a Janus a kétarcúságra, két karakter egyidejű jelenlétére utal. A két karakter a darab végére összeolvad és egy hangos csattanásba torkollik a mű.

Palotás Gábor egy saját darabot is előadott, mely a Shadows in the Forest (Árnyak az erdőben) címet kapta. A 2015-ben írt mű a párizsi terrortámadás után született. A darab hátteréül szolgáló elképzelt történetben megjelenik egy erdőben eltévedt személy, akit üldöznek, és hiába próbál menekülni, hiába kér segítséget, sajnos utoléri őt a végzet, majd az erdő újta elcsendesül....

Győrffy Gergely hegedűművész és zeneszerző. Pedrolino címe darabja egy vidám, szeretnivaló, de kissé esetlen és reménytelenül szerelmes figuráról szól, amely mű a virtuozitást sem nélkülözi.

A Svédországban élő Solti Árpád zeneszerző, zongoraművész Decaf Coffee (Koffeinmentes kávé) című műve egy semmitmondó locsogás elképzelt zenei megjelenítése, avagy hogyan juthatunk el A pontból A pontba...
       
V. B.
              
Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!