Helyi hírek 2022. március 29. 16:00

A Zöld város zöldfelületei

Képgaléria
A Zöld város zöldfelületei
Természetközeli zöldfelület-gazdálkodás címmel a városi könyvtárban tartott előadáson osztotta meg a város főkertésze, Nagy Ágnes azokat a tapasztalatokat, amelyeket a Zöld város projekt során kiépített zöldfelületek fenntartása és a hozzá kialakított, a teljes városi közterület, zöldfelületeket érintő új zöldfelület-gazdálkodási mód során nyertek. Hangsúlyozta: egyetlen nagyívű projekt sem lehet sikeres, ha nem kisléptékű, gyakorlati gondolkodásunkban gyökerezik.

– Az új gazdálkodás lényege, hogy a természetben zajló folyamatokra alapozva igyekeznek gondozni a zöldfelületeket Kiskunfélegyházán. Ennek eredményeképpen a zöldfelületeken nem keletkezik zöldhulladék, mivel az innen összegyűjtött növényi részek egy része a növényágyak, illetve a gondozásba vont fák gyökérzónájának talajvédelmére visszakerül a zöldfelületekre, a másik részét pedig a mezőgazdasági szakiskolával összefogva komposztáljuk. Az így előállított komposztot aztán újra a zöldfelületeken használjuk fel – mondta el a főkertész asszony.

– A természet nem a miénk, ahogy mi sem vagyunk az övéi, de a természet működéséről és a növények életéről szerzett tapasztalatok gyakran segítenek a fenntartási munkák során jelentkező feladatok megoldásainak keresésében. Így például a fák törzsén gyakran megjelenő zuzmók különleges jelzőnövényei bizonyos kedvezőtlen körülményeknek – emelte ki Nagy Ágnes.

A szakember beszélt arról is, hogy a városi fák többsége szinte lehetetlen élőhelyi környezetben található, ezt mutatja a fák egészségi állapotában, megjelenésében utóbbi évtizedekben jelentkező gyors romlás. Jelenleg dolgoznak olyan módszereken, amelyekkel a növényválasztás, az ültetés, a koronametszés és talajvédelem során valamelyest ellensúlyozni lehet a tartósan jelenlévő kedvezőtlen körülményeket. Mint mondta, a város zöldfelületi rendszerének csupán egy részét képezik az önkormányzati kezelésben lévő közterületek. Nagy részük a városban élők gondozásában található magánkert, ezért rendkívül fontosnak tartja a párbeszédet, a szakmai segítséget és a kölcsönös együttműködést az itt élőkkel. Mint mondta:
– Úgy tűnik, eddig senki nem talált még jobb motivációt a környezetvédelem ügye számára, mint az otthon iránti közös szeretetünk.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!