Helyi hírek 2022. április 1. 10:00

Harmincéves a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület

Harmincéves a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület
Három évtizede már, hogy üde színfoltként gazdagítja a város kulturális életét a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület, amely 1992. február 29-én, Jankovszki Zoltánné Andrea vezetésével alakult meg. Az ő segítségével elevenítettük fel a jeles évforduló kapcsán a meghatározó pillanatokat.

Mit jelent a mazsorett szó és honnan ered ez a mozgásforma?

– Franciaországból indult hódító útjára a mazsorett, ami botforgató lányokat jelent. Nehéz definiálni, hogy tánc, vagy sport, mert tulajdonképpen mind a kettő. Kecses, ritmusos mozgást igényel, azzal együtt, hogy fizikailag megterhelő a menetelés közbeni botforgatás. Nagyon fontos a látvány szempontjából a lányok szinkronmozgása a zenére. A menetelés ritmusát a fúvószenekar játéka adja.

Mikor és hol találkozott először a mazsorettel?

– Az első csoport körülbelül negyven évvel ezelőtt alakult meg Nyíregyházán. Mikor először láttam mazsorettes fellépést, megfogalmazódott bennem, hogy ezt én is elhozhatnám Félegyházára. Matematika és testnevelés szakos tanárként végeztem, így a sport és a mozgás mindig kiemelt szerepet töltött be az életemben, amellett, hogy a ritmikai készség, a térlátás előnyt jelentett ebben a szakmában.

Hogyan alakult meg a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület?

– Akkoriban edzettem egy lányokból álló tornászcsapatot, akik nagyon ügyesek, tehetségesek voltak. Kecses volt a mozgásuk, jól eredményeket értek el. A férjem és a sógorom pedig karvezetőként igazgatták a Kiskunfélegyházi Fúvószenekar életét, így kézenfekvő volt az együttműködés lehetősége. Azóta is szoros kapcsolatban áll a két egyesület egymással. Számos közös verseny, fesztivál, rendezvény van a hátunk mögött, és ezekből rengeteg élményt merítettünk mi felnőttek éppúgy, mint a csapattagok. Elvégeztem a mazsorett oktatói tanfolyamot, amit a Magyar Táncművészeti Főiskolán, moderntánc szakirányon szerzett diploma követett. Folyamatosan hirdettük a felvételt a csoportba, mert a családi életbe olykor nehezen volt beleilleszthető a délutáni több órás elfoglaltság, és a hétvégi gyakorlások, fellépések sora. Volt, aki nem tudott ezzel a rendszerrel azonosulni és inkább a kilépés mellett döntött. De szerencsére voltak olyan csapattagok is – ma már anyukák –, akik hosszú évekig sikerre vitték a csapatunkat.

Mikor volt az első sikeres fellépésük?

– A megalakulásunkat követően az akkori városvezetés teljes mértékben támogatta a munkánkat, így Félegyházán viszonylag gyorsan megismertek bennünket. Az első nemzetközi sikerre 1994-ig kellett várni, amikor Veronában léptünk fel egy farsangi fesztiválon. Ezután sorra jöttek a belföldi, és külhoni felkérések egészen a Covidig. Az elmúlt években elmaradtak rendezvények, nem tudunk a külföldi meghívásoknak eleget tenni. De reméljük, hogy mostantól minden más lesz.

30 év elteltével mik az aktuális célok?

– Jelenleg három csoport működik: egy alsós, egy felsős, illetve egy felnőtt korcsoport. Lassan elérkezettnek látom az időt arra, hogy átadjam a stafétabotot a következő generációnak. Retkes Vanessza egykori tanítványom szintén elvégezte a mazsorett oktatói tanfolyamot, nagyon bízom benne, hogy hamarosan átadhatom neki a csapatot, én pedig a háttérből figyelhetem a jövő sikereit.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!