Helyi hírek 2022. március 30. 10:00

Miért nem virágoznak a liliomfák?

Képgaléria
Miért nem virágoznak a liliomfák?
Több olvasónk fordult hozzánk aggódó kérdésével: hol marad idén a főtéri liliomfák virágpompája? Nagy Ágnes városi főkertésztől megtudtuk, hogy a növények származási helye – ahol természetes módon előfordulnak – elárulja környezeti igényüket. Számos fa, cserje és évelő azonban lényegesen tágabb tűréshatárú, és a természetes élőhelyétől eltérő adottságok között is jól érzi magát.

A fehér virágú, vagy kobusi (japán) liliomfa eredetileg viszonylag kiegyenlített klímájú, nedves, lombos erdőkben él, de szépen díszlik szélsőségesebb körülmények között is. Amit viszont nem kedvel, az a száraz, tömör talaj és a virágzáskori fagy. A város sajátos, védett, télen enyhébb mikroklímája kedvező a számára.

Hazánkban az utóbbi években jelentős télvégi hőingadozás jellemző, amit a városi környezet tovább erősít. A napsütötte enyhe télvégi nappalokon az épületek és a sok burkolat felmelegedése révén akár 20-25 fok, vagy még több is mérhető. Ez a meleg a liliomfák még ősszel kialakult virágrügyeit becsapja, és azok lassan elkezdik bontogatni a szirmaikat. Egy erősebb éjszakai fagy során – ami ugyan a városban több fokkal enyhébb, de ha akár csak néhány fokkal mínuszban marad, akkor visszafordíthatatlan károsodást okoz. Idén, március elején az igen magas hőmérsékletű nappalokat sokszor kemény éjszakai mínuszok követték, ami a kinyílt virágrügyeket sajnos elpusztította. Miután a liliomfa lombfakadás előtt virágzik, a virágok pusztulása meglehetősen látványos. A fa életben marad, de hosszú távon a gyakori virágpusztulást megsínyli. Ezt enyhítendő a fákat idén március elejétől már kézzel öntözték – mondta el a városi főkertész.
            
Fotó: Fantoly Márton
                       

Kövessen minket a Facebookon is!