Helyi hírek 2022. március 30. 14:00

Javítják a Béke-téri piac burkolatát

Javítják a Béke-téri piac burkolatát
Több mint 10 évvel ezelőtt újították fel a Béke-téri piac elárusítóhelyeit és teljes térburkolatát. Akkor az új asztalok és a hozzájuk készült árnyékoló tetők elhelyezése miatt a piac elárusítósoraiban lévő hársfákat helyhiány miatt kivágták, pótlásukra pedig kőrisfákat telepítettek a piacot keretező pavilonsorok előtt. Ezeket azonban egy keskeny járdaburkolatba ültették, egy alig negyed négyzetméternyi szabadon hagyott fakeretbe.

A rendkívül mostoha körülmények között a fák egy része növekedésnek sem indult. Amelyik mégis túlélte a majdnem teljes leburkolás okozta levegőtlenséget, víz- és tápanyaghiányt, annak a gyökérzete felnyomta a burkolatot.



A balesetveszélyes egyenetlen járófelületek megszüntetése érdekében a piacot üzemeltető Félegyházi Városfenntartó Kft. márciusban megkezdte a burkolatok kijavítását.



A felújítás során a nagyon leromlott egészségi állapotú, vagy a szűk hely miatt alaktalanná csonkolt fákat kivágták, a megmaradó fa köré pedig fémből készült, úgynevezett faverem-rácsot építenek be. Ezek járhatók, és a fáknak is kedvezőbb körülményeket: több levegőt és öntözhetőséget tesznek lehetővé.



A helyhiány miatt a fáknak csupán egy részét pótolták. Mégpedig ott, ahol nagyobb szabad terület áll rendelkezésre a növekedésükhöz. A többi helyen pedig nagyobb örökzöld cserjékkel egészítik ki a piac növényzetét ügyelve arra, hogy a zöldfelületek méretének növekedése ne zavarja a piac működését.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!