Helyi hírek 2022. március 31. 08:00

Belügyminiszteri elismerés félegyháziaknak

Belügyminiszteri elismerés félegyháziaknak
Belügyminiszteri elismerést vehetett át bűnmegelőzési munkájának elismeréseként dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési előadója március 23-án, Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányságon. Gréta korábban – a Nyugdíjas akták című bűnügyi komédia színpadra állításáért – már kapott hasonló elismerést, most pedig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács „Ask for help”, azaz „KÉRJ SEGÍTSÉGET!” című projektjében nyújtott sikeres, nemzetközileg elismert gyakorlatát díjazták.



Az Európai Bűnmegelőzési Díj 2021. (European Crime Prevention Award, ECPA) bizottsága a legjobb gyakorlatának választotta a már említett projektjét, amelyben Gréta két programelemmel is képviselte a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságot: az "Érték – mérték" színházi nevelési foglalkozással és a kortárs segítő programmal. 




Szintén ebben a témában kapta a miniszteri elismerést Barna-Pap Bianka (balról) is, aki a Kreatív Mozaik Alapítvány önkéntes segítője és egyben a bemutatott darabok szereplője. A színházi nevelési foglalkozásban dr. Horváth-Rekedt Gréta szakmai vezetőként és drámapedagógusként is jelen van, azok vezetésében Benedek-Koncz Eszter, Patyiné Gulyás Réka és Angyal-Marschalek Eszter is segítik ők.




Ugyanezen a napon, ugyanitt Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója belügyminiszteri elismerésben részesült évek óta zajló bűnmegelőzési munkája elismeréseként. Az igazgatónő szerint ez az idén minősített művelődési központ számára is hatalmas megtiszteltetés, ugyanis már hosszú ideje a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitánysággal szoros együttműködésben valósítanak meg olyan bűnmegelőzési programokat, mint például a Nyugdíjas akták bűnügyi komédia, a Police Cafe vetélkedő, az Érték-mérték színházi nevelési program, vagy a Kamasztanból jeles rendhagyó osztályfőnöki óra. Ez utóbbi színdarab megtekintésére több száz középiskolás érkezett a művelődési központba. Ami pedig meghozhatta az intézménynek és vezetőjének ezt az elismerést az a „Valaki lakik a város alatt” című, két bűnmegelőzési témakört feldolgozó, országosan is szinte egyedülálló tematikus szabadulószoba megnyitása volt, ami az épület pincerendszerében a mai napig várja a játékra vágyó középiskolásokat.

Kovács-Csonka Szilvia és dr. Horváth-Rekedt Gréta a kérdésünkre elmondták, hogy kettejük élete nagyon korán összefonódott. Mindkettejük tenni akarása már a gimnáziumi évek alatt megmutatkozott, és kreativitásuk szabadon szárnyalásához szerencsére osztályfőnökük, és az iskola akkori igazgatója is támogatást nyújtott. Ez tette teljessé a családjuktól érkező és neveltetésükben gyökerező inspirációt. A múltban sokszor kerültek egymástól távolabbra, de az egymás és a szülővárosuk iránti szeretet mindig visszaterelte őket a közös útra. Fontos állomás volt az életükben a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület megalakítása, amivel számos felejthetetlen és olykor monumentális mű színpadra állítása előtt nyílt meg a lehetőség. Barátságuk és együttműködésük akkor is megmaradt, amikor Szilvia a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója, Gréta pedig a helyi rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója lett. Ebben is megtalálták az együttműködés, az egymás segítésének színtereit. Ezt bizonyítja az elismerés is, ami – Szilvia szerint – pont akkor jött, amikor kellett. Úgy gondolja ugyanis, hogy erre meg kellett érni, és most ezt meg kell élni.

Gréta hozzátette: a művelődési központ mellett a Kiskun Múzeummal is szoros kapcsolatot ápol. Ott zajlik az Antibetyár című, interaktív bűnmegelőzési játék, és a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban is szeretne bűnmegelőzési programokat szervezni.



– A legfőbb dicsőség Istené, de mi is beletettük magunkat – szögezte le a címzetes rendőr főhadnagy, majd így folytatta: – Az a célom, hogy a bűnmegelőzés – akár telepített programokkal, eszközökkel, vagy foglalkozásokkal – behálózza Kiskunfélegyházát, mert ezek elképesztően hatékony módszerek nemcsak nálunk, de egész Európában! Ezt mutatja az is, hogy az Európai Bűnmegelőzési Díjra 19 ország pályázott, de Magyarország került ki győztesen. Szerintem méltán büszkék lehetünk arra, hogy ezekből a módszerekből két projektelem Kiskunfélegyházán valósult meg.

 

Kövessen minket a Facebookon is!