Helyi hírek 2022. április 3. 08:00

Illatos kertet varázsolt a Balassa és Radnóti utca sarkán a Vidéki-házaspár

Képgaléria
Illatos kertet varázsolt a Balassa és Radnóti utca sarkán a Vidéki-házaspár
Illatos, madárcsicsergéssel teli közösségi kertet varázsolt a Vidéki-házaspár a Balassa és Radnóti utca sarkán. Az egykori gazos, burgyingos, szeméttel és olykor állattetemmel is telehordott területen ma már jó érzés megpihenni és gyönyörködni az éppen nyíló virágok látványában.

– Egy fűnyírás után, az itt hagyott kupacot kijöttem és összegereblyéztem – kezdte a történetet Vidéki Mihály. Hozzátette: körülbelül 3-4 évvel ezelőtt történt mindez, majd ezt követte a rendszeres fűnyírás és szépen, apránként a terület megtisztítása a gaztól és szeméttől. Amikor ez megvolt, akkor a földbe került egy-egy virághagyma, mindig csak azok, amelyek otthon feleslegessé váltak.

Mihály elmondta, hogy a folyamatot a vírushelyzet felgyorsította, hiszen amikor nem mehettek sehová, akkor minden idejüket e kert csinosításával töltötték. Az évek során Margitka, a feleség több száz virághagymát ültetett el, így mára nárcisz, jácint, tőzike, bazsarózsa, liliom, gyöngyvirág és őszi krizantém tesz arról, hogy szinte egész évben virágillatot szippanthassanak a kertet meglátogatók. Margitka elmondta, hogy maga is meglepődött, hogy ebben a tápanyagban sajnos nem bővelkedő földben ilyen gazdagon virágoznak a növények. 

A fákra időközben madáretetők kerültek, amit Mihály raklapok hulladékából készített, gondosan ügyelve arra, hogy alacsonyan is helyezzen el néhányat, hogy az óvodások is tudjanak magokat helyezni oda. A madarak közül rendszeresen megfigyelhető szajkó, rigó és cinke is. Padok segítik a pihenést, hogy bárki, aki arra jár, néhány percre adja át magát a természet csodálatának.

Ott jártunkkor a Kossuthvárosi óvoda Manócska csoportja is jelen volt, Timafalvi Lászlóné és Marton Erzsébet óvónőkkel. Az óvodások boldogan töltötték meg a madáretetőket, majd elmesélték nekünk, hogy melyik madár a kedvencük és hogy saját óvodájukban is nagyon sok ismeretet szereztek már ezekről az állatokról. A Kossuthvárosi óvoda Madárbarát Óvoda címet birtokol, minden ősszel madárbarát családi délelőttök is szerepelnek programjaikban.  Az óvónők elmondták, hogy nagyon örülnek a létrehozott kis kertnek, ahová nagyon szívesen látogatnak el a gyermekekkel.

Az óvodások végül, hálájuk jeléül énekeltek egyet a Vidéki-házaspárnak és megköszönték azt a sok munkát, amit beletesznek a kert szépítésébe.

Z. A. 
             
Fotó: Fantoly Márton 
               

Kövessen minket a Facebookon is!