Helyi hírek 2022. április 2. 12:00

Parkfenntartás – háttérmunka mindenki örömére

Parkfenntartás – háttérmunka mindenki örömére
Az enyhe tél után március elején megérkezett a tavasz. Bizony, több hétig „gondolkodott”, mert a kemény éjszakai fagyok és napsütötte, gyakran kifejezetten meleg nappalok váltották – és váltják mostanság is – egymást úgy, hogy már több hónapja semmilyen természetes csapadék nem volt. Ez bizony nagyon meglátszik parkok növényzetén, amelyek egyszerűen nem tudták eldönteni, hogy kibújhatnak-e már vagy sem – mondta el Nagy Ágnes városi főkertész, amikor a városszerte folyó parkfenntartási feladatok állásáról kérdeztük.

Az ősszel telepített árvácskákat a városfenntartó cég február vége óta öntözi, hogy a tényleges tavasz megérkezésével esélyük legyen az újraéledéshez. A szeszélyes időjárás miatt néhány helyen még így is szükségessé vált a virágok pótlása.            

Március elején beindították a városközponti nagy öntözőrendszert. Ilyenkor az egész rendszeren elvégzik a tél utáni teljes átvizsgálást és javításokat, majd ezek függvényében folyamatosan, szakaszosan indítják el az automata öntözést. Ennek teljes beüzemeléséig kézi nyitással és zárással oldják meg az egyes területek vízellátását. Megtudtuk azt is, hogy a kertészek januárban-februárban valamennyi évelőágy növényeinek visszametszését elvégezték, jelenleg a gyepfelületek szellőztetése folyik. A fenntartási munkák során összegyűjtött növényi részeket a parkokban lévő fák és növényágyak talajának mulcsozására, talajvédelmére használják fel, kiegészítve ezeket a fametszésekből és kivágásokból hasznosított faanyagok darálékával.



Az idén tavasszal március második felében mintegy 100 mázsa trágyapelletet szórnak ki az intenzíven gondozott zöldfelületeken a talaj tápanyagtartalmának visszapótlására. A granulált formában, szakaszosan kijuttatott trágya a növények közötti mulcsanyagra, vagy a gyepre kerül, amit néhány órán belüli belocsolás követ. A gyors öntözés miatt a trágya szaga csak rövid ideig és kis területen érezhető. Jelenleg ez a legjobb és leggazdaságosabb tápanyagutánpótlási lehetőség a zöldfelületeken. A jó idő beköszöntével megkezdődik a dísznövények és az idegen betelepülő, vagyis a gyomnövények küzdelme. A dísznövények oldalán persze a kertészek is „harcba indulnak”. Így aztán egyre több helyen találkozhatnak a járókelők a növények között térdeplő és gyomláló kertésszel.

Folyamatosan zajlik a növényágyak kézi, tömlős öntözése is, ugyanis az egynyári virágágyak egy része – de az évelőágyak zugai is – csak így öntözhetők. A szélsőséges időjárás miatt nehezen bújnak elő mind az évelők, mind a tavaszi hagymák, az esetlegesen szükségessé váló pótlások felmérése még néhány hetet várat magára. 

Kevésbé látványosan, de folynak a faápolási munkák, a metszés, öntözés is. A gyepeken egyelőre még inkább csak kézi fűkaszálás zajlik. Az átgondolt, szervezett és gondosan végzett parkfenntartási munkák célja, hogy a város parkjainak, zöldfelületeinek talaja, ezáltal növényzete minél egészségesebb és ezért szebb legyen.
                

Kövessen minket a Facebookon is!