Helyi hírek 2022. április 3. 14:00

Titkok a levéltárból – Társasházak – Mártonffy utca 2.

Titkok a levéltárból – Társasházak – Mártonffy utca 2.
Kiskunfélegyházán, a második világháború után súlyos problémaként jelentkezett a lakáshiány. A kezdeti OTP-s és állami lakásépítések után az egyéni összefogással, társulással, szövetkezéssel épülő társasházépítési forma került előtérbe.

Ezt segítette elő a párt és a kormány együttes határozata, amely egyrészről állást foglalt a magánlakás-építés kedvező hitelfeltételei mellett, másrészt engedélyezte a lakásszövetkezetek újabb típusaként a lakásépítő szövetkezetek alapítását is. Ez a szövetkezeti forma lehetővé tette a tagok számára, hogy a tervezés és az építkezés szakaszában maguk határozzanak épülő lakásuk nagyságáról, beosztásáról, felszereltségéről, illetve saját munkájukkal öntevékenyen működhettek közre saját otthonuk létrehozásában. Az építkezők részesülhettek továbbá a munkásokat megillető valamennyi kedvezményben, valamint saját munkaadóik pénzügyi és természetbeni kedvezményeket nyújthattak számukra.

Ezek a megfontolások hívták életre a kiskunfélegyházi Kossuth Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezetet. A szövetkezet első háza 24 család összefogásának eredményeként épülhetett fel a Mártonffy (ma Korona) utca 2. szám alatt. A lakások eredeti tulajdonosai közül 22-en az Április 4. Vegyipari Művek Kiskunfélegyházi Gépgyárának, ketten pedig a Kiskunhalasi Építőipari Vállalat Kiskunfélegyházi Főépítésvezetőségének dolgozói voltak. A kivitelezést egyébként – a Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalat tervei alapján – ez utóbbi cég végezte. A háromszintes, garázsos, erkélyes házban 12 kétszobás, 11 két és félszobás és egy egyszobás lakás kapott helyet. Az építkezés két évig tartott, 1975 nyarán kezdődött és 1977 júliusában fejeződött be. A házban egy kétszobás, 63 négyzetméter alapterületű lakás építési költsége 367 ezer forintot tett ki. Értékes segítséget jelentett a szövetkezeti közösségnek, hogy a városi tanács a teljesen közművesített telek árát 15 ezer forintban szabta meg lakásonként.

A jól sikerült házat a tulajdonosok a magukénak érezték, környezetét tisztán tartották, szépítették, fásították. Az erkélyeken saját készítésű virágtartókban muskátlik nyíltak, az udvarban homokozó és mérleghinta várta a gyerekeket. Az építtető közösség tagjait a különböző fórumokon Bartyik József és Dobó Endre képviselték. A kiskunfélegyházi Kossuth Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet eredményes munkájáért 1978-ban a MESZÖV vándorserlegét vehette át, ezzel Bács-Kiskun megye másik 35 lakásépítő szövetkezetét utasítva maga mögé. A szövetkezet építtette meg később – többek között – a Héderi utcai 12 lakásos társasházat is.

Ónodi Márta
                   

Kövessen minket a Facebookon is!