Helyi hírek 2022. március 31. 17:00

Hősiesen helytálló kollégák és születésnaposok kaptak elismerést

 Hősiesen helytálló kollégák és születésnaposok kaptak elismerést
Hősies helytállást tanúsító, valamint kerek születésnapjukat ünneplő kollégákat köszöntöttek március 30-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az érintettek hosszú hónapok után első alkalommal vehették át személyesen elismerésüket az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól. A rendezvényen jelen voltak a főigazgatóság vezetői, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatók. Hősies helytállásért és születésnapjuk alkalmából öten részesültek elismerésben Bács-Kiskun megyéből, köztük egy kiskunfélegyházi tűzoltó is.

Borítókép: archív – Kiskunfélegyházi tűzoltóság

Dr. Góra Zoltán
 tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Balázs István tűzoltó zászlóst.

Balázs István tűzoltó zászlós 2001. október 15-én szerelt fel Kecskemét Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság állományába, beosztott tűzoltóként. 2012 májusától különlegesszer-kezelő beosztásban teljesít szolgálatot. Csaknem 21 éves szakmai tapasztalata és megszerzett rutinja alapján feladatkörét példásan látja el. Tűzoltó hivatásában magas színvonalon, a vonatkozó jogszabályi környezet előírásai szerint szolgál. Kiváló kapcsolatot tart fenn feletteseivel és kollégáival, szakmai és emberi tulajdonságait minden szinten nagyra értékelik. Aktivitása, munkatempója és feladatvállalása motiváló az állomány számára. Kivételes fizikai és pszichikai terhelhetőséggel rendelkezik. Az általános és szakmai ismeretek elsajátítására, szinten tartására, a fiatalabb állománynak való átadására kiemelt hangsúlyt fektet. Az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület szakmai munkájának vezetője, mely egyesület kiemelten kezeli az egészségügyi okból nehéz helyzetben lévő gyermekek segítését, a gyógyulás és a mindennapok kihívásaira való erőgyűjtéshez, élményekkel és pozitív érzésekkel való lelki megerősítését. Szabadidejében a Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak is aktív tagja. 

Balázs István ez év február 16-án, szabadnapján szolgálatot látott el az önkormányzati tűzoltóságon, ahová állampolgári segítségkérés érkezett, amely szerint Kerekegyházán egy idős ember rosszul lett. A zászlós magához vette a tűzoltóság félautomata defibrillátor készülékét és azonnal a helyszínre sietett, ahol megállapította, hogy az idős ember nem lélegzik és nincs keringése. Azonnal megkezdte a szívmasszást és felhelyezte a defibrillátor tappancsait, mivel a gép nem állapított meg szívhalált, elektromos kiütésre nem volt szükség. Tűzoltó kollégái értesítették a mentőket. Folyamatos kapcsolatot tartott a mentőszolgálat diszpécserével, a mentők megérkezéséig folytatta az újraélesztési folyamatot, ennek köszönhetően a mentők a beteget már stabil állapotban tudták mentőhelikopterrel kórházba szállítani.

Ötvenedik születésnapja alkalmából főigazgatói emléktárgyat kapott Gadanecz Zoltán tűzoltó főhadnagy, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka, Karsai István Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Kertész Attila József tűzoltó törzszászlós, a kiskunhalasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka, és Urbán Gábor tűzoltó őrnagy, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka.

Gadanecz Zoltán tűzoltó főhadnagy 1993. október 1-jén került a Kalocsai Tűzoltóparancsnokság hivatásos állományába, beosztott tűzoltóként. 2013 januárjától szerparancsnokként teljesített szolgálatot a Solti Katasztrófavédelmi Őrsön, majd 2018. május 1-től a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon rajparancsnoki beosztást lát el. 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katasztrófavédelmi szervező, iparbiztonsági szakirányon szerzett felsőfokú szakmai végzettséget. Sokrétű szakmai tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik. A szolgálati csoportját a szolgálatparancsnok távollétében kivételesen irányítja, a fiatal tűzoltók beilleszkedését, szakmai fejlődését nagy figyelemmel kíséri. A kollégákkal való kommunikációja, problémamegoldó képessége kivételes. A beosztottaival jó kapcsolatot ápol, tudását, tapasztalatait szívesen adja át a fiatalabb tűzoltóknak. Megfontolt, higgadt, jól terhelhető. Az eltelt időszak alatt rendkívül nagy gyakorlatra tett szert a tűzoltási és műszaki mentési szakterületen egyaránt. Feladatait nagy lelkesedéssel és felelősséggel végzi. Tűzoltói pályafutása alatt kivívta a vezetők és a beosztott kollégák tiszteletét, elismerését.

Karsai István Gábor tűzoltó főtörzsőrmester 2007. február 28-án került közalkalmazottként a Kiskunfélegyházi Tűzoltóparancsnokság állományába, és 2007 júliusától lett hivatásos tűzoltó. 2008. április 1-től gépjárművezető beosztásban teljesít szolgálatot. Az évek alatt alapszintű, emelt szintű és speciális vezetéstechnikai képzéseken is részt vett. A rábízott gépjárművek kezelését, technikai paramétereit, oltástechnikai jellemzőit kifogástalanul ismeri. A közúti közlekedés szabályainak ismereteit folyamatosan szinten tartja, a változásokat önképzés keretében sajátítja el. A káreseti beavatkozások során a technikai eszközök, felszerelések működését magas szinten biztosítja. Munkáját, beosztását a sok éves szakmai tapasztalatainak megfelelően, legjobb tudása szerint látja el. Jól bírja a fizikai és pszichikai megterhelést. Szakmaszeretetét és hivatástudatát, a szervezethez való lojalitását hosszú pályafutása is tanúsítja. 

Kertész Attila József tűzoltó törzszászlós 1999. november 1-jén szerelt fel a Kiskunhalasi Tűzoltóság állományába, beosztott tűzoltóként. 2006 decemberétől gépjárművezető, majd 2008. december 1-től különlegesszer-kezelő beosztásban teljesített szolgálatot. Az évek alatt alapszintű, emelt szintű és speciális vezetéstechnikai képzéseken is részt vett. 2018. május 1-től szerparancsnoki feladatot lát el. Szerparancsnokként higgadt, határozott döntéseket hoz, szakmájából adódóan nagy rálátása és tapasztalata van a műszaki mentési feladatok végrehajtására. Mindig a legjobb teljesítményre törekszik, kollektívában végzett munkája kiemelkedő. Fizikai állóképessége, pszichikai tűrőképessége átlag feletti. Rendkívül motivált, nyitott az új ismeretekre. A mindennapos munkavégzés során az előírások figyelembevételével, a beavatkozó állomány biztonságát szem előtt tartva végzi tevékenységét. Elhivatott tűzoltó, aki fontosnak tartja ezen a területen minél több szakmai tapasztalat megszerzését és kamatoztatását. Kivételes szakmaszeretete mindig követendő példa volt az új tűzoltók és kollégái számára is. Számtalan bevetésben bizonyította rátermettségét. Tapasztalatait, tudását, társaival szívesen osztja meg. 

Urbán Gábor tűzoltó őrnagy 1993 júliusában került a Kalocsai Tűzoltóparancsnokság hivatásos állományába, beosztott tűzoltóként. 2002. március 1-től szolgálatparancsnok-helyettesi beosztást látott el. Felsőfokú szakmai végzettségét a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Főiskola, tűzvédelmi szakán szerezte meg, mint műszaki szakoktató. Szorgalmának és szakmai felkészültségének köszönhetően 2009. augusztus 1-től szolgálatparancsnoki beosztásba került, amit nagy felelősséggel lát el. Irányítása alatt lévő szolgálati csoport egységes, hatékony és szervezett munkát végez. Számos káresetnél bizonyította rátermettségét, a beavatkozások során az állampolgárok életének és anyagi javainak biztonságát tartja mindig szem előtt. 2015. július 26-án részt vett a Kaskantyú és Orgovány települések között elterülő, a Kiskunsági Nemzeti Park különösen védett területén keletkezett tűzeset felszámolásában. Belügyminiszteri elismerésben részesült, a „Rendkívüli Helytállásért Érdemjel” ezüst fokozatát vehette át, a nagy kiterjedésű, hosszantartó erdőtűznél szakaszparancsnokként tanúsított bátor helytállásáért. Vállalt feladatait felelősséggel és pontosan teljesíti. Egyéniségéből fakadóan munkájában mindig lelkiismeretes, társaival együttműködő. Tapasztalatait, tudását a beosztottakkal eredményesen osztja meg. Munkájával, eddigi életútjával méltán vívta ki vezetői és az állomány elismerését, megbecsülését – írta oldalán a megyei katasztrófavédelem
        

Kövessen minket a Facebookon is!