Helyi hírek 2022. április 8. 12:00

Klímakódex – Zöld erkélyek

Klímakódex – Zöld erkélyek
Az erkélyek, teraszok zöldítése, díszítése nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem hozzásegít a városi mikroklíma javításához is. Mégpedig minél több növényt ültetünk, annál jobban érvényesül a kedvező hatás. Létesítsünk díszkertet az erkélyen, hiszen javítja a mikroklímát, közérzetünket és így egészségünket is.

A kertes házban élők némi ötlettel és átgondolt tervezéssel sokat tehetnek saját mikroklímájuk és ezzel együtt az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében. A városlakók szűkebb mozgástérrel rendelkeznek, apró változtatásokkal és kreativitással azonban ők is jelentősen hozzájárulhatnak a klímavédelemhez. A legkézenfekvőbb megoldás az ablakok, teraszok és balkonok zöldítése – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közösségi oldalán.

Minél többféle növényt ültetünk, annál inkább hasonlít majd erkélyünk egy valódi kerthez, és persze annál jobban képes eleget tenni a kertekkel szemben támasztott elvárásainknak. Balkonládák: melyiket válasszuk klímabarát szemmel? A balkonládák fából, eternitből, műkőből, kőből, égetett agyagból és műanyagból készülnek. Manapság legelterjedtebbek a műanyag balkonládák, mivel ezek az edények könnyűek és olcsón kaphatók. Éghajlat- és környezetvédelmi szempontból mégsem ezek számítanak jó választásnak, hiszen előállítások meglehetősen energiaigényes, továbbá könnyen hulladékká válnak, mivel könnyen karcolódhatnak és az időjárás viszontagságai következtében hamar tönkre is mennek.

A kőedények sajnos túl nehezek, így erkélyre kevésbé alkalmasak. A cserépedények közül a mázatlanokra kívülről az évek során különböző sók rakódnak le, míg a mázasaknak a talaj
szellőzöttsége nem ideális.

Marad tehát a fa! Legjobb hőgazdálkodása éppen a fából készített tartóedényeknek van, így a kiegyenlített hőviszonyok miatt a gyökerek fejlődése optimális a közegben. Milyen dísznövényeket ültessünk a balkonra? Az erkélyeken, teraszokon többnyire mostohák az adottságok: szélnek kitettek, alacsony a páratartalom, nagy a sugárzás, sőt többnyire a légszennyezés is, nyáron pedig extrém hőség alakulhat ki. Így válasszunk minél ellenállóbb fajtákat! A virágfajták közül jó válasz-tás lehet a levendula, porcsinka, harangvirág, körömvirág, záporvirág és persze a muskátli is! Különösen erősen kitett balkonládákban az igen ellenálló pozsgás növényeket alkalmazhatjuk. Évelő és fás szárú növényeket a lehető legnagyobb űrméretű edényekbe ültessünk. Mivel ezek több évig ugyanabban a földben, átültetés nélkül kénytelenek fejlődni, talajukat minden tavasszal érdemes meglazítani, és pótolni az elfogyott földmennyiséget. A nagyobb méretű, álló növények közül a leander kifejezetten jól bírja a megpróbáltatásokat!

Veteményest a balkonra! Termeld meg a saját zöldségedet!  a klímabarát háztartások ezen alapelvét erkélyes lakásokban is érvényesíthetjük. Kisebb méretű zöldségek, így pl. koktélparadicsom, hónapos retek, zöldhagyma, fokhagyma, bébirépa megtermelhetők akár az ötödik emeleten is! Megfelelő alátámasztással a futóbab ráadásul szép dísze is lehet teraszunknak. Különösen nagy sikerrel kecsegtet továbbá a fűszernövények termesztése is.
               

Kövessen minket a Facebookon is!